Etno restoran Hotela BOROVI u Sjenici Etno restoran Hotela BOROVI u Sjenici Goran Đaković

Agrobiznis u Sjenici: Od farme do hotela Истакнут

Аутор  apr 25, 2018

U Sjeničkom kraju nekada je bio poznat hotel ,,Borići''. Kako je vreme prolazilo, borići su izrasli i formirali borovu šumu na čijim obodima se danas nalazi hotel ,,Borovi'' koji je od 2008. godine u vlasništvu Fehima Seleka. Ovaj sposobni investitor prepoznao je potencijale turizma. ali i poljoprivrede Sjeničkog kraja pa je i uložio u stočarstvo i proizvodnju.

Zaim Hadžisalihović, direktor hotela ,,Borovi'' objašnjava za AgroBiznis,  da je stari hotel predstavljao prvi i jedini smeštaj u Sjenici, a sada i okosnicu razvoja, kako ugostiteljstva tako i turizma.

 ,,Cilj je da smeštajnih kapaciteta bude još više, jer ono što Sjenica ima,  je prirodnu lepota i dva rezervata. Kanjon Uvca i beloglavi sup su svrstani u 15 destinacija, koje čovek za života treba da poseti, kao i Sultan Validina džamija, sa najvećom kupolom.’’ Džamija Pertevnihal Valide sultanije, poznata kao džamija Sultanija Valida, nalazi se u središtu Sjenice i jedan je od simbola tog sandžačkog grada na jugozapadu Srbije.

Hotel raspolaže sa 120 ležaja, u jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama i 6 apartmana. U izgradnji je još jedan blok gde će biti zatvoreni bazen, spa centar, saune i fitnes klub,  koji  će biti završen do Nove godine, saznajemo u ,,Borovima''.

Predsednički apartman

,,Tada će hotel imati 320 kreveta. Dodatni motiv da češće dolaze gosti u ovaj hotel,  je to što imamo prelepu kongresnu salu, kapaciteta i od 800 mesta,  koji može da posluži i za teatarski i za konferencijski način rada. Obezbeđene su kabine za simultano prevođenje, ozvučenje, video zid, i sve tehničke uslove za obavljanje kongresnog turizma.’’

,,Borovi’’ su mesto gde se prepliću poljoprivreda i turizam, jer sve što se proizvede na farmi Selek u selu Caričina,  plasira se u vidu gastronomskih specijaliteta u hotelskom etno restoranu.

Farma Selek je jedna od najuređenijih farmi na prostoru zapadne Srbije zbog svojih ogromnih kapaciteta, sa 500 ovaca i 400 jaganjaca, 250 koza, a i 50-ak goveda,  među kojima je i podolsko goveče od kojeg se dobija kajmak neverovatnog ukusa. I pored impresivnih kapaciteta farme nekada se dešava da je potrebno dokupiti određenu količinu namirnica kako bi se podmirile potrebe hotela.

U letnjem periodu kapaciteti hotela ,,Borovi'' su popunjeni, sa početkom 1. maja pa sve do 15. septembra. Sve je veće interesovanje stranih posetilaca, iz Poljske, Nemačke, Češke...

Pored svih prednosti, ono što je mana jeste lošija putna infrastruktura. Takođe, zbog globalnih klimatskih uslova u Sjenici je malo snega tokom zimskog perioda, a bez snega nema ni zimskog turizma. Međutim, temperature su izuzetno niske i kada nema snega, tako da bi dobre staze za alpske i nordijske discipline, sa žicom od oko 820m bile dodatno iskorišćene, ako bi se putem proizvodnje veštačkog snega sezona produžila i tada trajala,  7 do 8 meseci. Nastavlja se ulaganje u veštačko jezero ispred hotela.

Na imanju Carečina priprema se i urda

Naši domaćini ističu da će već ove godine jezero biti napunjeno, a golubarnik koji već postoji u dogledno vreme prerašće u mini zoo vrt i upotpuniti ambijent oko hotela, koji je napravljen sa značajnim udelom prirodnih materijala, kao što su drvo i kamen.

Farma sjeničkih ovaca na Pešteru Ovo imanje je u selu Carečina, odavde se mesom i drugim sirovinama i proizvodima snabdeva Hotel BOROVI
Последњи пут измењено sreda, 25 april 2018 06:48

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30