Ilustracija: Radovi na imanju Ilustracija: Radovi na imanju Goran Đaković

Ovo selo jedino u Srbiji ima nešto što se nikada ne bi očekivalo! Saznajte šta... Истакнут

Аутор  jul 08, 2017

Stočar  Laslo Ševenjhazi je na svom salašu, na periferiji sela, pre nekoliko godina, napravio mini zoološki vrt. Kaže, naprosto iz zadovoljstva.

"Još dok sam bio klinac imao sam papagaje, golubove, zečeve, a onda sam počeo da nabavljam veće životinje, kao što su guske iz Australije i Afrike.  Kasnije sam svake godine kupovao sve više i više životinja", objašnjava Ševenjhazi.
 

Brojni i česti posetioci, uglavnom deca, imaju priliku da na salašu vide antilope, lame, somalijske ovce, kamerunske mini koze, rakune, patuljaste kengure, bivole, afričke krave, te više vrsta labudova, papagaja, pataka i gusaka. Konji služe najviše za terapijsko jahanje. 

Ištvan Arva, stalni radnik na salašu i zoo, kaže da mu je posao da muze krave, namiruje životinje i vodi konje dok ih deca jašu.

Mali Denis Česnik, koji je u posetu zoološkom vrtu došao sa grupom iz Kanjiže, konstatuje da mu se sviđaju sve životinje, ali najviše vijetnamsko prase.

Laslo se do pre dvadesetak godina bavio  otkupom svinja. Nakon toga držao je oko dvesta krava muzara, da bi, u poslednje vreme zbog niske otkupne cene mleka, taj broj smanjio na pedeset grla. Pored toga, drži i dvesta ovaca. Među životinjama, kako domaćim tako i onim divljim,  Laslo ne pravi razliku. Voli ih podjednako. A, poseta zoološkom vrtu je besplatna.

Vlasnik ističe da nema srca da naplaćuje nešto što  njemu, pre svih, pričinjava zadovoljstvo. Uživa kad mu životinje prilaze i kad vidi dečiji osmeh. Jedino mu, kaže,  nedostaje malo više razumevanja lokalne samouprave oko pribavljanja sena za životinje. U stvari, bio bi zadovoljan sa nekom vrstom prioriteta kod zakupa livada.

Hteli to ili ne, Padej je, ipak, u velikoj meri prepoznatljiv po Ševenjhazijevom zoološkom vrtu.

Pripremili: Peđa Miljanović i Drago Janković

Video na linku: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2795882/selo-poznato-po-zooloskom-vrtu.html 

Последњи пут измењено subota, 08 jul 2017 06:24

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31