Ilustracija: prikolica Ilustracija: prikolica Milica Lukić

Saveti za podešavanje samoutovarne prikolice Истакнут

Аутор  avg 17, 2017

Samoutovarne prikolice su namenjene za utovar, i transport sveže zelene biomase, za svakodnevnu ishranu domaćih životinja, ali prvenstveno za utovar i transport sena sakupljenog u otkose. Samoutovarne prikolice sa noževima, mogu da se koriste i za spremanje travne senaže.

Samoutovarna prikolica sastoji se iz pick-up uređaja, uređaja za prihvat i ubacivanje biomase u tovarni sanduk, sanduka i podnog lančanog transportera sa letvama. Pick-up uređaj podiže masu i prebacuje je do transportnog uređaja. Pick-up uređaj se oslanja na kopirne točkove. Pogon osnovnih radnih organa je od priključnog vratila traktora preko kardanskog vratila. Zbog napred postavljenog pick-up uređaja, samoutovarne prikolice su uglavnom jednoosovinske.

Većina samoutovarnih prikolica je opremljena noževima za usitnjavanje sena i zelene mase. Dužina usitnjene mase se kreće oko 6 - 30 cm, što zavisi od broja noževa. Što je veći broj noževa, to je seckanje mase sitnije. Noževa ima od 8 do 16 i smešteni su u transportnom prihvatnom kanalu. Noževi mogu biti kruti i pokretni (obično su kruti). Nepokretni noževi su postavljeni u jedan ili dva reda, na koje nailazi masa i secka ih. Pokretni noževi su postavljeni iznad kanala, složenije su građe, skuplji i zahtevaju veću snagu.

Podešavanje visine pick-up uređaja na 5 cm od zemljišta, vrši se pomoću kopirnih točkova. Vrši se isključivanje - skidanje noževa ili stavljanje noževa u radni položaj. Posle svakih 50 - 100 utovarenih prikolica, noževe treba naoštriti. Brzina kretanja transportne trake može se menjati, čime se podešava vreme istovara.

Više o pomenutoj temi možete pročitati u novom izdanju Agrobiznis magazina za mesec avgust. 

Za uspešnu voćarsku proizvodnju, neophodno je redovno testirati atomizere. Kada je najbolje izvršiti testiranje, i na koji način, pročitajte na linku ispod: 

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/poljoprivredna-mehanizacija/item/2609-testiranje-atomizera-kljuc-zdravog-voca

 

Последњи пут измењено četvrtak, 17 avgust 2017 11:21

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31