Ilustracija: Organska proizvodnja povrća Ilustracija: Organska proizvodnja povrća Goran Đaković

Šta treba raditi na polju organske poljoprivrede Истакнут

Аутор  okt 27, 2017

NOVI SAD: Na tribini "Organska poljoprivreda" u organizaciji Udruženja građana "Luka znanja" iz Novog Sada uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rečeno je da je edukacija ruralnog stanovništva ključna za razvoj organske poljoprivrede i biobaštovanstva.

Na tribini koja je organizovana u okviru projekta "Organska poljopriveda za vas" Istaknuto je da se loš socioekonmski položaj porodica na selu može smanjiti upravo razvojem biobaštovanstva, a koordinatori projekta istakli su će projekat trajati tri meseca.

Projektni menadžer udruženja "Luka znanja" Andrea Vučinić istakla je da će oktobar i novembar biti najaktivniji meseci za realizaciju projekta, a to su koncipiranje izrade publikacije - priručnika za organsku poljoprivredu, zatim promocija tog priručnika, edukacija kroz priručnik, ali i kroz saradnju sa Zemljoradničkom zadrugom "Sloga" u Krajišniku, uz saradnju sa medijskim partnerom - novinskom agencijom Tanjug.

Predstavljen je i priručnik o organskoj poljoprivredi pod nazivom "Rasad - organska proizvodnja", koji će biti značajna pomoć kako polaznicima edukacije, tako i budućim zainteresovanima da pokrenu svoju organsku proizvodnju.

Autorka tog priručnika Branka Lazić istakla je da njena knjiga objašnjava nešto što je najvažnije u povrtarskoj i cvećarskoj proizvodnji pa i u lekovitom začinskom bilju, a to je odgovor na pitanje kako proizvesti seme u najtežim i najsuptilnijim fazama rasta biljke, te kako proizvesti dobru rasad kao osnovu da cela proizvodnja uspe.

Nekada se kazalo "Ko zna da proizvede rasad paprike, taj je dobar povrtar", ja kažem da ko zna uopšte da proizvede dobru rasad i ko se posveti proizvodnji rasada, a prvo voli biljke, jer je to najvažnije, naučiće sve, ali prvo mora imati veštinu kako sa rukama raditi mnoge stvare jer biljke su često vrlo sitne, neke kao konac, neke kao nit, neke jače, ali treba i te najsitnije savladati, kazala Lazić.

Ona je istakla da je taj priručnik namenjen organskim proizvođačima, te da to znači da se primenjuju metode organske poljoprivrede, kao i da je on namenjen svima koji žele da nauče kako da naprave dobar rasad, koji kasnije vodi do dobrog proizvoda.

Širokog je spektra i nije knjiga koja je pisana za dva dana. Kada proizvodite grašak, morate biti u plasteniku i kada god se nađete u dilemi, potrebno je samo otvoriti knjigu i podsetiti se nekih stvari, kazala je autorka istakavši da taj priručnik simbolizuje rezultat njenog dugogodišnjeg rada baš na proizvodnji rasada i plastenika.

Koordinator na projektu "Organska poljoprivreda za VAS" Zorana Srećkov ocenila je da taj projekat prepoznaje važnost edukacije.

"Mi sada imamo mogućnost da probudimo svest ljudi o značaju organske proizvodnje, ne samo kada je reč o proizvodnji zdrave hrane, nego i o očuvnaju prirode i najvažnijih neobnovljivih resursa kao što su vode i zemljišta, a to je prepoznalo i resorno ministarstvo", kazala je Srećkov ocenivši da će za nju veliki uspeh predstavljati i činjenica da će makar jedna porodica naučiti nešto o značaju organske proizvodnje.

Kako je istakla, manja upotreba ubojitih pesticida i raznih mineralnih đubriva kod poljoprivrednika, odnosno edukacija seoskog stanovništva o tome, bila bi velika pobeda za sve one koji su uključeni na taj projekat.

Kao cilj projekta, uz unapređenje socio - ekonomskog položaja osetljivih kategorija društva i podizanja svesti o značaju i prednostima orgnaske poljoprivrede, navedeno je i dobijanje znanja i alata potrebnog za pokretanje sopstvenog posla.

S tim uvezi, do kraja oktobra odžaće se i radionica na otvorenom u Krajišniku, u čemu će pomoći i predstavnici Zemljoradničke zadruge "Sloga" iz tog banatskog mesta, a to će biti još jedna prilika da se priručnik "Rasad - organska proizvidnja" promoviše i pomogne u edukaciji stanovništva.

Projekat je namenjen svim građanima, a koordinatori tog projekta ističu da su markirani svi oni koji žele da se bave organskom proizvodnjom.

Izvor: Dnevnik.rs 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31