Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina, organsko povrće Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina, organsko povrće Milica Lukić

Organska proizvodnja spas za male proizvođače Истакнут

Аутор  okt 04, 2017

Centar za edukaciju i promociju Serbia organike, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u okviru projekta „Podržimo organsko“, organizuje tokom oktobra (15. i 22.) posete organskim gazdinstvima u ruralnim područjima. 

Organska proizvodnja je idealan metod održive poljoprivredne proizvodnje za male proizvođače u ruralnim područjima, jer im omugućava da resursima u okruženju i na gazdinstvu, proizvedu proizvod dodatne i više vrednosti, i samim tim obezbede ekonomsku stabilnost porodice, posebno u uslovima razuđenog industrijskog rasta u zemlji. 

Serbia organika svojim aktivnostima podržava sve uključene u ovaj vid proizvodnje, kroz realizaciju različitih aktivnosti,  pa organizuje i posete sertifikovanim organskim gazdinstvima, sa ciljem podrške proizvođačima kroz razvijanje prodaje na „kućnom pragu“, putem  direktne edukacije potrošača, njihovog upoznavanja sa principima organske poljoprivrede, načinu proizvodnje.

Tokom ovakvih poseta, uspostavlja se odnos poverenja između proizvođača i potrošača, i zapravo vrši demistifikacija organske proizvodnje. Odnos poverenja koji se gradi ima trajni karakter, i produbljuje se dalje na mestima prodaje, kao što su zelene pijace, pre svega gde su proizvođači prisutni. Proizvođači su najvažniji promoteri organske proizvodnje i oni vrlo dobro prenose znanja o specifičnostima proizvodnje svojim kupcima, ali i svima koje zanima organska proizvodnja. 

Organska poljoprivreda i domaće tržište se intezivnije razvijaju poslednjih godina, ali je na domaćem tržištu još uvek nizak nivo svesti, i znanja o ovoj poljoprivredi i proizvodima, prepoznavanju i značaju za očuvanje prirodnih resursa i zaštitu životne sredine.

Последњи пут измењено sreda, 04 oktobar 2017 06:47

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31