Ilustracija: organsko povrće Ilustracija: organsko povrće Milica Lukić

Obuka o organskoj proizvodnji se nastavlja Истакнут

Аутор  sep 29, 2017

U cilju daljeg razvoja organske proizvodnje na svim nivoima u Srbiji, Nacionalna asocijacija za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“, nastavlja edukaciju nastavnika srednjih poljoprivrednih i prehrambeno- tehnoloških škola uz podršku GIZ-a (Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - programa za razvoj privatnog sektora u Srbiji).

Na osnovu akreditacije stručnog programa za usavršavanje nastavnika, koju je Serbia organika dobila od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pod nazivom “Organska poljoprivreda i prerada organske hrane” sprovešće program edukacije tekuće i sledeće godine, kroz 5 seminara kojim će biti obuhvaćene sve stručne škole pomenutih profila.

Prvi seminar će se održati u Banji Vrujci 29. i 30. septembra i namenjen je nastavnicima poljoprivrednih škola. Ovom vrstom edukacije se „Serbia organika“ bavi od 2011. godine, nakon  što je učestvovala u iniciranju ideje za uvođenje predmeta iz oblasti organske poljoprireda, koji su  od školske 2011/2012 uvršteni kao izborni predmeti u srednjim poljoprivrednim školama u okviru smera ,,poljoprivredni tehničar“. Na taj  smer se godišnje upiše, nešto manje od 1.000 učenika, što znači da će u narednim godinama oko 3.500 do 4.000 njih imati mogućnost da svake godine stekne znanja i veštine za bavljenje organskom poljoprivredom.

Veliki procenat mladih koji se obrazuje za poljoprivrednog tehničara je seoskog porekla, i ima roditeljska imanja, što predstavlja veliki potencijal za organsku poljoprivredu, i pruža mogućnost da se doprinese ekonomskoj stabilnosti ruralnih područja i smanji odliv mladih iz njih. Obuka nastavnika organizovana je u vidu predavanja i radionica.

Oni će steći znanja o metodama organske biljne i stočarske proizvodnje, o metodama ishrane bilja, biološkim merama borbe protiv korova, bolesti i štetočina, dozvoljenim sredstvima za zaštitu, kao i o standardima u oblasti sertifikacije, propisima iz oblasti deklarisanja organskih proizvoda, sa stanjem, mogućnostima i aktuelnim trendovima na domaćem i stranom tržištu organskih proizvoda, a vodiće je ispred „Serbia organike“ eminentni stručnjaci iz ovih oblasti.

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31