Leucopteramalifoliella Leucopteramalifoliella Mr Piljo Dakić

LISNI MINERI I NJIHOVO SUZBIJANJE Истакнут

Аутор  apr 23, 2016

Postoji više vrsta lisnih minera: miner vijugavih mina, miner kružnih mina, miner  tačkastih mina, miner  vrećastih mina te patuljasti miner. Svi lisni mineri su mali leptirići. Uništavaju zeleni deo lista dok pokožica ostaje čitava. Unutar hodnika ostavljaju izmet. Imaju 2-5 generacija godišnje.

Miner okruglih mina -  Leucopteramalifoliella

SIMPTOMI OŠTEĆENJA

Prvenstveno ga ima na jabuci,  ali se može naći i na krušci kao i na trešnji i višnji. Gusenica oštećuje sprovodne sudove u listu i pravi okrugle mine prečnika 2-10 mm. U mini se vidi spiralno postavljen izmet gusenice što je karakteristično za ovu štetočinu. Pri većem napadu imamo i veći broj mina na listu što dovodi do preranog opadanja listova. Smanjenje lisne mase dovodi do niza posledica koje loše utiču na samu biljku i prinos. Prisustvo belih kokona na plodovima umanjuje tržišnu vrednost  roda.

SUZBIJANJE:

Registrovane a.m. su fenoksikarb, imidakloprid i teflubenzuron. Ovo je najštetniji miner lista jabuke i tretiranje pesticidima se vrši u skladu sa njegovim razvićem. Izbor insekticida zavisi od faze u kojoj se insekt nalazi. Na osnovu iskustva dobre rezultate daje i a.m. acetamiprid na početku ubušivanja ili dok su male mine. Prskati sa dosta vode.Voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Miner mramornih mina -Lithocoletisblancardella

SIMPTOMI OŠTEĆENJA:

Na licu lista se vidi ovalno,  tačkasto ispupčenje dugo 10-12mm, koje pravi gusenica. Ona izgriza parenhim između nerava lista,  ali ne oštećuje sprovodne sudove zbog čega lišće dugo zadržava zelenu boju.

SUZBIJANJE:

Kod primene preparata za suzbijanje treba obratiti pažnju na sve tri vrste minera.Vreme prskanja određuje se prema mineru okruglih mina (L.scitella).Koriste se preparati istih aktivnih materija kao i kod prethodne vrste.

Miner belih mina - Lithocoletis /Phylonorycter/  corylifoliella

SIMPTOMI OŠTEĆENJA:

Pravi mine na licu lista koje su duguljaste i prate nerv lista.

SUZBIJANJE:

Suzbijanje se prilagođava prvoj vrsti koja je štetnija. Koriste se iste aktivne materije.

U program zaštite treba obavezno uvrstiti insekticide iz grupe REGULATORA RASTA: ( Piriproksifen, Hlorantraniliprol, Metoksifenozid, Tebufenozid, Lufenuron).

Ne smeju se zaboraviti lisne vaši i grinje koje su prisutne tokom cele vegetacije. Njihovu kontrolu obezbeđujemo primenom registrovanih Aficida i Akaricida.

Vreme primene navedenih insekticida određuju stručnjaci iz Poljoprivrednih stručnih službi (PSSS) na području koje pokrivaju.

Mr Piljo Dakić

Imate problem sa rutavom bubom? Pročitajte na linku kako da je se rešite! http://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/zastita-bilja/item/898-zastita-vocaka-saveti-strucnjaka-rutava-buba-kako-je-se-resiti 

 

Последњи пут измењено subota, 23 april 2016 09:12

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30