Ilustracija: Proizvodnja lekovitog i začinskog bilja u stakleniku Ilustracija: Proizvodnja lekovitog i začinskog bilja u stakleniku Goran Đaković

Pročitajte savete kako da startujete proizvodnju lekovitog bilja Истакнут

Аутор  sep 20, 2017

"Prvo smo učili kako da je sadimo, pa kako da je od trave čistimo, pa sada učimo kako da je prehranimo i negujemo", navodi Tanja. Saša kaže da su ih svi gledali čudno i da nisu verovali da će zaista da krenu u taj posao. "Odvraćanja je bilo i tada ali i sada, mada mislim da ćemo da istrajemo u svemu ovome", rekao je Saša. Tako su bez pomoći grada i države krenuli u, kako veruju, isplativ posao, iako ne kriju da strahuju da li će imati dobar rod. "Nadamo se da će ovaj naš trud da se isplati, možda ne odmah, ali za dve ili tri godine", navodi Saša. Na 60 kilometara od Niša, u Sokobanji, članovi Udruženja za lekovito bilje obučavaju buduće proizvođače. U malim oglednim poljima, na konkretnim primerima pokazuju izdanke mladih biljaka.

"Pojedini ljudi samoinicijativno počnu da rade, čak ne znaju ni za koga će da gaje. Savetujem ih i pokušavam da ih razuverim da prvo nađu kupca pa tek onda da počnu da gaje šta tom kupcu treba", navodi Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja "Dr Jovan Tucakov" iz Sokobanje.

Oni koji nisu znali, a bili su uporni danas pored Južne Morave imaju hektare pod omanom, matičnjakom, očajnicom, kamilicom, gavezom... Iako priznaju da nisu uspešni kao kolege iz Vojvodine koje imaju ogromne zasade u oklini Aleksinca – ne odustaju, jer veruju da je gajenje lekovitog bilja posao budućnosti.

Izvor: 

http://www.rts.rs 

Последњи пут измењено sreda, 20 septembar 2017 16:15

1 коментар

  • Anja
    Линк коментара Anja subota, 24 februar 2018 13:03

    Poštovani,
    Iako u naslovu stoji, saveta o startu uzgoja lekovitog bilja u tekstu zapravo nema. U tekstu su samo šturo navedena iskustva pojedinaca odnosno, jedini savet jeste da krenemo u proizvodnju iako nemamo kupca. Složićete se da su za početnike proverene informacije i detalji od suštinskog značaja. Da li postoje Vaši tekstovi koji sadrže više o uzgoju peruanske jagode i lekovitog bilja? Unapred zahvalna.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31