Ilustracija: kopriva, preuzeto sa poljosfera.rs Ilustracija: kopriva, preuzeto sa poljosfera.rs Milica Lukić

Napravite sami bio preparate! Истакнут

Аутор  sep 01, 2017

Kopriva ( Urtica dioica i Urticae urens )

Koprive se skupljaju na ruderalnim terenima koji su bogati azotom. Berba se izvodi kada su biljke visine od 0.5 -1 metar, i u fazi cvetanja. Preparati na bazi ekstrakta od kopriva bogati su azotom ( fitostimulanti), koji pospešuju rast gajenih biljaka, bogati su gvožđem, (u medicini se koristi kopriva za povećanje gvožđa u krvi kod čoveka), ima dosta oligoelemenata, Kopriva  deluje i aficidno na lisne vaši, i kao akaricid na crvenog pauka. Ima i izvesno repelentno delovanje na mnoge druge insekte.

Paprika ( Capsicum annum)

Koriste se ljute feferon paprike, koje imaju veliku ljutinu, ili koje su bogate azotom i uljem, kao i kapsicinom (alkaloidom).

Ekstrakt iz plodova paprike je vodorastvorljiv, i komponente ekstrakta deluju štetno na lisne vaši.

Piretrin ( Chrysantemum cinerariafolium )

Gaji se i kod nas, ali piretrin biljka u Keniji, ili drugim tropskim predelima, ima veći procenat piretrina. Preparat deluje uglavnom kontaktno, i ishranom štetočina, i ima brzo inicijalno delovanje. Osim na štetne insekte, deluje i na Fitoseidae ( korisne predatore pauke). Koristi se kao prašak i deluje na: muve, stenice, komarce, lisne vaši, belu leptirastu vaš, krompirovu zlaticu i mnoge druge. Deluje samo 48 sati, a efikasnost se smanjuje povećanjem temperature i jačom svetlošću.

Sakupljanjem imaga radi sprečavanja polaganja jaja, uništavanje jaja - gnječenjem, sakupljanje larvi.

Rotenon – alkaloid koji se nalazi u cvetu, stablu i semenu mahunarki (grašak,bob,boranija), koristi se kao insekticid i akaricid za suzbijanje leptiraste vaši, lisne vaši, cikada vinove loze, lisne buve, buvača, krompirove zlatice i lisnih sovica.

Preparat: Rotena. insekticid biljnog porekla ekstrakt biljke Derris elliptica, sadrži 6% rotenona. Doze primene: 0,25-0,3 l na 100 l vode. U preporučenim dozama nije otrovan za pčele.

Duvan ( Nicotiana tabacum)

Sadrži prirodne materije koje deluju na lisne vaši, muve i dugo godina se koristio u povrtarstvu. Ali, kao i kod svih ovih materija kratko deluje pa se mora često koristiti.

Rastavić (Equisetum arvense)

Spektar delovanje: na bolesti tipa truleži i parazite koji se razvijaju na površini lista. U cilju suzbijanja truleži (kojoj pogoduje vlažno i toplo vreme), na povrću, ranije se povrće prekrivalo “ovlaš” slamom.

Luk ( Alium sativum i A. cepa)

Deluje na suzbijanje lisnih vaši i grinja na mrkvi. Ima veći sadržaj antibiotika (alicin), sumpora i eteričnih ulja. Ekstrakt lukovica ima i repelentno delovanja za lisne vaši, Cydia pomonella, Tortricidae i druge inseke.Ulje izolovano iz luka ima bakericidno delovanje preko antibiotika.

 

Последњи пут измењено petak, 01 septembar 2017 13:14

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31