Gajenje kantariona sve izvesnije Истакнут

Аутор  jan 25, 2016

Kantarion (Hepericum perforatum L.) je jedna od najpoznatijih i najpoznatijih i najbolje proučenih lekovitih biljaka. U narodu je poznat i pod imenima gospina trava, gospino zelje, bogorodičina trava, žuti kantarion, trava Sv. Jovana, pljuskavica i sl.

Kantarion je odavno poznat i u tradicionalnoj i u savremenoj medicini. Koristi se kao čaj protiv gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i protiv hemoroida. Uljni ekstrakt se koristi za spoljašnju primenu, kod rana, opekotina i mijalgija. U novije vreme, upotrebljava se u lečenju virusnih infekcija i depresije. Kontrsindikacija za upotrebu kantariona je poznata preosetljivost na svetlost.

Etarsko ulje poseduje antibakterijsko delovanje. Lekovitost se pripisuje uglavnom antrahinonskim derivatima (hipericin i pseudohipericin), floroglucinskim derivatima (hiperforin) i flavonoidima (kamferol, kvercetin i luteolin).

Samonikli kantarion je u našoj zemlji veoma rasprostranjen. Može se naći na različitim staništima, od ravničarskih do brdsko-planinskih predela.

Lako se razlikuje od drugih biljnih vrsta, po karakterističnim izraženim uzdužnim prugama na stabljici i prozirnim tačkama na listovima. Ukoliko pak, protrljamo latice, na prstima ostaje crveni trag.

Za svoje potrebe, ljudi kantarion skupljaju u prirodi. Međutim, zahtevi prerađivačke industrije su veliki, što nameće potrebu da se kantarion gaji na plantažama. U našoj zemlji, to je tek u eksperimentalnoj fazi, a ukupne površine plantaža kantariona manje su od 10 hektara.

 

Gajenje kantariona

Istraživanja o gajenju na plantažama u svetu počela su tek pre dvadesetak godina. Gajenje kantariona doživelo je punu ekspanziju pre 6-7 godina, naročito u Zapadnoj Evropi, posebno u Nemačkoj gde se gaji na oko 500 ha. Značajni proizvođači kantariona su i Mađarska, Italija, Austrija i Francuska. Procenjuje se da su ukupne svetske površine na kojima se gaji kantarion oko 2.500 ha.

Kao široko rasprostranjena biljna vrsta, kantarion ne traži posebnu klimu, ni posebno zemljište. Dobro podnosi niske temperature, traži dosta svetlosti i nema velike potrebe za vodom. Prilikom izbora terena za gajenje treba izbegavati zasenjeno i suviše vlažno zemljište. Najbolje mu odgovaraju osunčani tereni, a najveće potrebe za toplotom su u fazi porasta i cvetanja. Toplo i sunčano vreme u toku žetve utiče pozitivno na sadržaj aktivnih materija i stoga se preporučuje da se biljke beru između 10 i 14 časova. Zemljište treba da je nezakorovljeno, neutralne i slabo alkalne reakcije. Kantarion je sklon akumuliranju kadmijuma iz zemljišta i zbog toga treba birati zemljišta sa što manjim sadržajem ovog hemijskog elementa. Na istom zemljištu kantarion može ostati desetak godina, ali su najnovija istraživanja pokazala da bi taj period trebalo skratiti na pet godina.

Najbolji predusevi su okopavine i žitarice, koje su najbolji „čistači“ korova i na taj način ostavljaju čisto zemljište za setvu ili rasađivanje kantariona. Povrtarske kulture i krompir su loši predusevi, jer mogu dovesti do pojačane infekcije gljivičnim oboljenjima. Kantarionu „prija“ đubrivo – primenom azota povećavaju se prinosi i sadržaj hipericina, ali samo do određene granice. Međutim, nekontrolisana upotreba većih količina azota povećava opasnost od napada bolesti i smanjuje količinu cvetova u ukupnoj biomasi.

Kantarion se razmnožava deljenjem starijih bokora ili semena. Razmnožavanje semenom je najsigurniji način, ali preko rasada. Direktna setva nije pokazala dobre rezultate, jer je seme veoma sitno (masa 1.000 semenki je oko 0,1 g) i, prilikom klijanja, mlade biljke ne mogu da se razviju od korova. Rasad kantariona u otvorenim lejama gaji se leti za jesenje ili prolećno rasađivanje, a za prolećno u stakleniku zimi. Najbolje vreme za presađivanje je oktobar.

Pri sadnji, razmak biljaka između redova treba da bude 70 cm i u redu 40 cm. U našoj zemlji može se naći seme za sortu domaća i nekoliko stranih sorti, kao što su taubertal, topaz i druge.

Kantarion se žanje u fazi punog cvetanja, odsecanjem vršnih 25 cm. Ukoliko želimo što veći procenat hipericina, koji se nalazi u cvetnom vršnom delu, treba odseći samo taj deo, i to 10-15 cm. Ako je žetva za herbu – nadzemni deo biljke u cvetu za čaj ili ekstakciju, obuhvata se maksimalno 25-30 cm. Zavisno od sorte, porekla, godine i zastupljenosti cveta u biomasi, visina sečenja iznad zemljišta može da bude 20-80 cm. Ubiranje kantariona obavlja se u dva navrata. U ravničarskom rejonu prvi otkos dospeva tokom jula, a drugi krajem septembra. Na terenima iznad 800 m dobija se jedan otkos godišnje.

Prinos herbe varira: u prvoj godini gajenja dobija se 20–30 kg po aru, a u drugoj 30–80 kg.

Bolesti. Specifično oboljenje kantariona, koje najčešće izazivaju fitopatogene gljive iz roda Colletotricthum i Fuzarium, manifestuje se pojavom žućkastocrvenkaste boje na pojedinačnim izdancima ili čitavim žbunovima. Listovi i stablo obolelih biljaka dobijaju intenzivno crvenu boju, tkivo nekrotira i biljke se suše. Nekad je to sušenje masovno, što proizvodnju kantariona dovodi u pitanje. Kantarion se najčešće gaji kao dvogodišnja kultura, a na povoljnim lokacijama, gde manje oboleva, kao višegodišnja. Da bi se izbeglo obolevanje, kantarion treba gajiti na lakšim zemljištima, na višim nadmorskim visinama gde su napadi bolesti ređi i gde je veća ventilacija zemljišta koja ne odgovara patogenima.

 

 

 Recepti

 Kantarionovo ulje

Nakon berbe odvojite gornju trećinu cvetajuće sveže biljke. Odvojene stabiljke stavite u staklenu flašu, a zatim prelijte hladno ceđenim maslinovim uljem i nekoliko dana ostavite na suncu da odstoji. Dnevno nekoliko puta flašu protresite, a nakon 20 dana procedite ovo ulje.

 

Čaj za jačanje živaca

Pomešati 40 g kantariona, 20 g korena odoljena i 20 g cveta matičnjaka. Jednu kašiku mešavine preliti sa 2 dl vruće vode i ostaviti da stoji 5–10 min. Piti dve šolje dnevno.

1 коментар

  • miroslav eror
    Линк коментара miroslav eror subota, 29 jul 2017 13:10

    CUDESNA BILJKA ZA ZALECIVANJE RANA OD OPEKOTINA.. ZNAM IZ LICNOG ISKUSTVA!!

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30