Idealna vina za prolećni i letnji period Danijel

Idealna vina za prolećni i letnji period Истакнут

Аутор  apr 11, 2016

Rosé, rosado u Španiji, rosato u Italiji, blush u SAD – roze vina – zahvaljujući svojoj jednostavnosti, specifičnom šarmu i obilju lepršavih aroma, poslednjih godina sve su popularnija i u svetu, i kod nas. Idealna su upravo za prolećni i letnji period, jer u sebi objedinjuju lagano telo i delikatne arome na paleu. U njima se jednako uživa kad se piju kao aperitiv, uz lagane salate, predjelo ili uz desert.

Roze se najčešće dobija od sorti namenjenih crvenim vinima i to tako što se nakon presovanja sačeka da tečnost počne da akumulira one značajne atribute koji dolaze od kožice: boju i aromu, a onda se ta „igra“ prekida, vino prebacuje najčešće u čelične sudove i prelazi se na „belovinsku“ fazu fermentacije. Roze se pije mlad, hladan, svež i osvežavajuć sa ukusom jagoda ili malina. Južna Francuska i Španija su postojbine ozbiljnijih suvih rozea, dok slađi napici stižu iz Kalifornije gde obavezno treba probati produkt belog zinfandela.

Većina roze vina proizvodi se od crvenog grožđa, mada postoji mogućnost da se dobiju i prostim mešanjem crvenog i belog vina, a sorte koje se najčešće koriste za proizvodnju su pinot noir, syrah, grenache, merlot, malbec, game, cabernet sauvignon, tempranillo, sangiovese i zinfandel. Izbor sorti uglavnom zavisi od regiona iz kog dolaze vina, tako da Španci vole da koriste tempranillo i garnachu, kod Italijana je naravno sangiovese najzastupljeniji, Amerikanci često koriste zinfandel, njima inače omiljenu sortu, dok se kod nas koriste prokupac, game, kaberne sovinjon i, odnedavno, muskat hamburg.

Sama boja roze vina može da varira od svetle, nežne rozikaste boje pa sve do svetlorubin, crvenkaste nijanse. Boja, kao i naravno arome umnogome zavise od sorte od koje se dobija vino, kao i od vremena koje sok provede u kontaktu sa pokožicama grožđa. Tradicionalni način pripreme podrazumeva da se crveno grožđe ostavi u kontaktu sa sokom kratko vreme, a što je ono kraće, to će i boja vina biti svetlija i nežnija. Roze vina mogu biti slatka, polusuva ili potpuno suva, što je uglavnom i stil većine evropskih rozea. Roze je vino koje nema, uglavnom, potencijal za dugotajno starenje. Najlepše je kad je mlado, što znači godinu do dve dana.

U proizvodnji penušavih roze vina i šampanjaca tradicionalno se koristi kupaža belih i crvenih sorti. Aromatski kompleks ovih vina veoma je raznovrstan i varira u zavisnosti od sorte i podneblja – od voćnih aroma jagode, maline, trešnje i ribizle, a često se sreću citrusne arome i arome lubenice. Osim voćnog mirisa prilično je izražen i cvetni trag, koji može da donese autentičnu notu ljubičice, ruže i ciklame. Ove arome mogu da budu i jako ozbiljne i kompleksne kad su u pitanju veliki šampanjci, poput Dom Perignon rosea, La Grande Dame rose, Kristal rose i Krug rose. Ova vina poslednjih godina doživljavaju u svetu pravu renesansu i sve su popularnija i traženija.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31