Ilustracija: Prihvaćen zahtev voćara Ilustracija: Prihvaćen zahtev voćara

Ministarstvo poljoprivrede reklo da, podržali voćare Истакнут

Аутор  feb 20, 2021

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je sinoć, 19. februara, da je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dogovoreno da se osiguravajućim kućama uputi zahtev da osiguranje od mraza počne od 1. marta, a ne 4. aprila ove godine.

- Sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede dogovorili smo da se osiguravajućim kućama uputi preporuka da izmene pravilnik o osiguranju od mraza i da ono važi kao i ranije od 1. marta - rekao je Radović.

Pojedine osiguravajuće kuće su ovih dana izmenile njihove pravilnike i pomerile rok važenja osiguranja od mraza sa 1. marta na 4. april, a uz to su tražile da se ugovori sklope do kraja februara ove godine.

To je uznemirilo proizvođače voća u Srbiji koji kažu da je besmisleno osiguravati voće od niskih temperatura kada su male mogućnosti za smrzavanje.

Radović je rekao da će pozvati proizvođače da obustave sva osiguranja u slučaju da osiguravajuće kuće odbiju tu preporuku Ministarstva poljoprivrede koje je apelovao na voćare da ga osiguravaju od vremenskih nepogoda i subvencioniše oko 70% premije.

Dodao je da je "počeo 'obračun' sa osiguravajućim kućama koje šalju nestručne službenike da procene štetu 10-15 dana posle nepogoda".

On je rekao da proizvođači posle nepogoda moraju preduzeti agrotehničke mere kako bi ublažili posledice i da se posle toga ne može utvrditi prava šteta.

- Tražimo da osiguravajuće kuće za procenu štete šalju stručnjake inženjere poljoprivrede a ne ekonomiste, tekstilce i druge stručnjake koji nemaju veze sa poljoprivredom i da to učine u roku od dva-tri dana - rekao je Radović.

Prema opštim uslovima osiguranja useva i plodova većine osiguravajućih kuća, one su dužne da obezbede da procenu štete obavi ovlašćeno lice poljoprivredne struke, a štetu isplate u toku od 14 dana.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3179134/vocari-srbije-ministarstvo-poljoprivrede-podrzalo-nas-zahtev-da-osiguranje-od-mraza-pocne

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31