Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina

Sve o borovnici u jednoj knjizi Истакнут

Аутор  okt 03, 2020

Ono što je poezija u književnosti, to je, kažu, voćarstvo u poljoprivredi, pa ne čudi veliko interesovanje publike iz čačanskog kraja, ali i celog regiona za promociju knjige o tehnologiji gajenja, zaštite i prerade borovnice koja je održana u Maloj sali Gradske biblioteke u četvrtak, 1. oktobra.Knjiga „Borovnicaˮ autora dr Aleksandra Leposavića i dr Darka Jevremovića je jedinstvena naučna monografija reprezentativnog sadržaja koja je na različite načine posvećena svima koji se bave proučavanjem, uzgojem ili žele da započnu proizvodnju ove vrste.

Monografija je podeljena u 13 poglavlja, a tematika svakog poglavlja je temeljno obrađena sa naučnog aspekta. Autori se bave uslovima za gajenje i proizvodnju, tehnologijom proizvodnje sadnica, procesom podizanja i nege mladih zasada, kao i zaštitom, vrstama bolesti, gajenjem u organskom postupku, berbom, čuvanjem plodova i načinima prerade. Na kraju, dati su orijentacioni finansijski predračun za podizanje zasada, kao i mesečni kalendar radova u njima.O knjizi čiji je izdavač Naučno voćarsko društvo Srbije, govorili su autori monografije i recenzenti dr Zoran Keserović, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dr Tatjana Vujović, naučni savetnik Instituta za voćarstvo u Čačku, dr Tanja Vasić, docent Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu i dr Branko Popović, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku.

Recenzent dr Zoran Keserović rekao je da ovakva monografska dela doprinose razvoju voćarstva koje je poslednjih 15 godina doživljava ekspanziju. Dr Tatjana Vujović je govorila o sveobuhvatnosti knjige koju mogu koristiti studenti, istraživači, proizvođači… Dr Tanja Vasić se osvrnula na zaštitu zasada i štetočine koje napadaju sadnice borovnice, a dr Branko Popović je istakao da je vrlo bitno što je borovnica dobila na aktuelnosti, jer svaki početak je težak, a sada postoji mogućnost da ova kultura postane nacionalni brend.Autori dr Aleksandar Leposavić i dr Darko Jevremović su zahvalili svima koji su pomogli da ova monografija ugleda svetlost dana. Leposavić je istakao važnost kooperativnosti sa proizvođačima i da nijedan projekat ne bi bio uspešan da nije bilo ljudi koji su bili spremni da se upuste u podizanje zasada.

Ovo je prvi program nakon preseljenja u novu zgradu Biblioteke koji promoviše zavičajno stvaralaštvo stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, tehnologije gajenja, zaštite i prerade voća. S obzirom na odličnu saradnju relevantnih institucija sa Gradskom bibliotekom i veliko interesovanje publike ovakvi sadržaji i u buduće će biti zastupljeni u programskoj šemi Biblioteke.

Izvor:http://moravainfo.rs/veliko-interesovanje-za-promociju-monografije-o-borovnici/

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31