I dalje popularna sorta jabuke: Ajdared Danijel

I dalje popularna sorta jabuke: Ajdared Истакнут

Аутор  mar 09, 2016

Poreklo, rasprostranjenost i značaj. Postala je u Sjedinjenim Američkim Državama u Poljoprivrednoj oglednoj stanici od strane selekcionara Vagnera. Nastala je ukrštanjem sorti jonatan i vagner. U proizvodnji je od 1942. a kod nas od 1961. godine. Gaji se u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Bugarskoj, na prostorima bivše Jugoslavije. Ajdared  je vodeća sorta jabuke u Srbiji. U zapadnim zemljama sve se više napušta njeno gajenje i prebacuje se iz liste vodećih sorti, a zamenjuje mlađim i klub sortama, mada je to još uvek neopravdano.

 

Berba i čuvanje. Bere se krajem septembra i početkom oktobra. Ajdared namenjen za čuvanje u hladnjači treba da se bere pri čvrstini mesa ploda od 7 do 8 kg/cm2 i kada se skrob nalazi na 40 – 60% površine poprečnog preseka ploda. Čuva se na 1˚S u običnim skladištima i hladnjačama sa normalnom atmosferom do kraja aprila, a na 1,5˚S u kontrolisanoj atmosferi (3% SO2 i 3% O2) do kraja juna. Plodovi su pogodni za stonu upotrebu od novembra do juna.

 

Osobine biljke. Diploidna sorta i pripada mezozoničnom tipu rasta i rađanja, kod koga je ugao granjanja širok. Spada u sorte male bujnosti. Cveta srednje rano. Cvet je relativno osetljiv prema poznim mrazevima. Ajdared rano prorodi i rađa obilno i uredno. Vrlo je rodna sorta, svake godine formira veliki broj rodnih elemenata, pa zahteva oštriju rezidbu, tj. uklanjanje starog i odrođenog rodnog drveta. U suprotnom, još ako se i ne vrši proređivanje plodova, sklon je da prerodi, u kom slučaju su  plodovi sitni i imaju mali procenat učešća plodova prve klase. To se onda loše odražava i na sledeću godinu i u pogledu rodnosti i u pogledu otpornosti na niske temperature i bolesti i štetočine. Veoma je osetljiv prema pepelnici, a praktično otporan na čađavu krastavost. Bolje rezultate postiže na slabo bujnim podlogama (m9,m26,mm106). Dobro ga oprašuju jonatan, greni smit, melroz, zlatni delišes. Odlično podnosi  manipulaciju i transport. Odlična sorta za visoko intenzivne zasade i uzgojne oblike,u kom slučaju su plodovi odlično obojeni dopunskom bojom.

Plod. Krupan je, loptastokolačast i blago rebrast. Čašica je zatvorena, peteljka srednje duga, a peteljkino udubljenje srednje široko i duboko. Pokožica je dosta debela, čvrsta, glatka, elastična, a osnovna bledo zelena boja najvećim delom je prekrivena jarkim crvenilom. Na plodovima koji se nalaze u unutrašnjosti krune, dopunsko je crvenilo slabo izraženo. Meso je beličasto, čvrsto, sočno, nakiselo, osrednjeg kvaliteta. Plod sadrži 13,2% rastvorljive suve materije, 1,3% glukoze, 5,9% fruktoze, 2,1% saharoze i 0,37% ukupnih kiselina, a pH vrednost je 3,57. (4) Plodovi ajdareda koji su obrani u najpovoljnijem vremenskom periodu odlično se čuvaju. Međutim, na prerano obranim plodovima ajdareda može da se javi posmeđivanje pokožice (Scald), a na prezrelim plodovima jonatanove pege. U toku čuvanja plodovi jabuke sorte ajdared dugo ostaju sočni i harmoničnog slatkonakiselog ukusa. Plodovi vrlo dobro podnose rukovanje, prevoz i skladištenje.

Ocena i preporuka. Ajdared je veoma pogodan za gajenje u gustim zasadima. Ajdared je odlična tržišna sorta jabuke. I dalje se vrlo brzo širi u Srbiji gde pored greni smit sorte čini grupu ekonomski najznačajnijih poznih zimskih sorti jabuke. Čuvanjem u hladnjačama poboljšava mu se kvalitet.

Ako vam se više sviđa sorta Greni Smit, pogledajte sledeći link:

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/620-jabuka-sorte-greni-smit

 

 

 

 

Последњи пут измењено sreda, 09 mart 2016 13:11

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31