Šljivik u Republici Srpskoj Šljivik u Republici Srpskoj Goran Đaković

Svetska banka finansira projekte navodnjavanja voćnjaka u RS Истакнут

Аутор  avg 24, 2017

Izgradnjom više akumulacionih jezera i brana na rekama u Potkozarju, dugoročno će biti obezbeđeno navodnjavanje 1.750 hektara voćnjaka koji su ugroženi sve većim sušama.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS organizovali su nedavno nekoliko sastanaka sa voćarima i prezentovali idejna rešenja razvoja sistema za navodnjavanje u Potkozarju.

- Projekat koji se finasira kreditom Svetske banke, ima za cilj uspostavljanje sistema za navodnjavanje voćnjaka u Potkozarju, gde su koncetrisani najveći voćnjaci u regionu, a time unapređenja kvaliteta ove važne proizvodnje – navode u Ministarstvu.

Smatraju da su programi navodnjavanja, postavljanja protivgradnih mreža i zaštite od drugih vremenskih nepogoda, morali biti davno urađeni. O tome se, kažu voćari iz jablaničkog i podgradačkog kraja, godinama pa i decenijama govori, ali od ideje se nije odmaklo. U Ministarstvu uveravaju da su na dobrom putu i da se na realizaciju navedenih projekata neće dugo čekati. Oni smatraju da će radovi početi krajem ove ili u proleće 2018. godine.

- Predložena rešenja izgradnje brana na vodotocima imaće dvostruku funkciju, jer će leti služiti za sakupljanje vode, a u slučaju poplava branama će regulisati prekomeran dotok vode i eliminisati mogućnosti poplava – kaže Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva.

Zaključuje se da bez ulaganja u sisteme za navodnjavanje nije moguća intenzivnija proizvodnja, posebno u agrarnom sektoru. Naglašeno je da nema dovoljno novca u budžetu RS za naknadu štete od suše, mraza i elementarnih nepogoda i da je zbog toga, takođe važno što pre započeti izgradnju sistema za navodnjavanje.

Inače, Vlada RS je usvojila mere koje imaju za cilj ublažavanje šteta i podsticaj zasnivanja novog proizvodnog ciklusa.

- Od početka avgusta ubrzana je dinamika podsticaja uplatom 11.000.000 KM. Radi se o izmirenju svih dugova za prošlu godinu i trećine podsticaja za 2017. godinu. Do kraja avgusta biće isplaćeno još 10.000.000 KM, što je polovina godišnjih obaveza – navode u resornom ministarstvu.

Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS smatra da će subvencije pomoći voćarima da ublaže štete od elementarnih nepogoda ali da to nije dugoročno rešenje. Upravo izgradnjom sistema za navodnjavanje, nedaće voćara biće višestruko ublažene. Od usvojenih mera, smatra Dojčinović, najveću korist imaće vlasnici novih zasada jer je 5.000.000 KM rezervisano za izgradnju sistema za navodnjavanje, zasnivanje novih voćnjaka ali i jesenju setvu u ratarstvu.

Bunarima rešavaju problem suše

Slavko Ljoljić iz Kriškika kod Gradiške ima 12 hektara soje koju redovno navodnjava. Uložio je 5.000 KM u kopanje bunara, pumpu, električni vod i plastične cevi. Ova investicija njemu će se višestruko isplatiti.

-U Lijevču postoji dovoljno vode na dubini od maksimalno deset metara. Na njivi sam iskopao bunar, ozidao starim automobilskim gumama i imam sasvim dovoljno vode za navodnjavanje. Soja je odličnog roda i uopšte nisam osetio problem suše – kazao nam je Ljoljić.

www.blic.rs 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31