Vinogradi vinarije MILOŠEVIĆ i panorama Srema Vinogradi vinarije MILOŠEVIĆ i panorama Srema Goran Đaković

Agrobiznis magazin vam otkriva mesto gde je prvi put sađena vinova loza u Srbiji! Истакнут

Аутор  avg 19, 2017

Svaka vinarija, pa i vino, imaju neku svoju priču. Međutim, vinarija Milošević koja se nalazi u okolini Sremske Mitrovice ima autentičnu i veoma staru priču koja zapravo kreće od samog početka proizvodnje vina na tlu današnje Srbije!

Prema rečima mr Vladimira Malbašića iz Arheološkog instituta, počeci proizvodnje vina vezuju se za Kinu još 7.500 godina pre nove ere, ali da ne idemo puno unazad mr Malbašić kaže da zapravo u Gruziji počinje sistematska, odnosno organizovana proizvodnja grožđa da bi se kasnije ona širila i prenela i do Italije, i to čak pre nastanka rimskog carstva. I tada je proizvodnja bila slična današnjoj kada je reč o Rimskom carstvu čiji su imperatori rođeni na našoj sadašnjoj teritoriji, i to čak njih 17. Jedan je zapamćen kao najveći progonitelj hrišćanstva, a drugi ga je proglasio zvaničnom religijom o Cezaru i avgustu Galeriju, rođenom u Gamzigradu iznad Zaječara, i Nišliji Konstantinu I, zvanom Veliki. Međutim, pored njih na području današnje Srbije rođeni su i Konstancije Hlor, Licinije, Vetranion, Trajan Decije, Aurelijan, Probus, Maksimiljan Herkulije, Konstancije II, Gracijan, Jovijan, Hostilijan, Maksimin Daja, Konstancije III, Klaudije II Gotski, Flavije Sever i Justinijan.

Za našu priču o vinu i vinogradarstvu posbnu ulogu ima Probus. Prob (Marko Auurelije Prob) je rođen i odrastao na seoskom imanju nedaleko od Sirmijuma, u Donjoj Panoniji, na tlu današnje Srbije. Za vreme Probove vladavine prvi put je vinova loza zasađena van Italije, i to na brdu Glavica, na Fruškoj gori, kod današnjeg sela Šuljam u Srbiji. Počeo je uzgajanje vinove loze i kod Smedereva, na Zlatnom Brdu, gde je začeta i autohtona sorta grožđa Smederevka. Takođe je zanimljivo da su vojnici sadili vinograde u periodu kada se nije ratovalo. Na taj način su održavali  kondiciju i obezbeđivali neophodne količine vina.

Kako je za Agrobiznis magazin objasnio naš stručnjak mr Vladimir Malbašić, Vinarije su i tada imale prese za ceđenje grožđa koje je brano u punoj zrelosti. Vino se cedilo u dolije – specijalne posude zapremine  1000 litara. Antička vinarija je imala prostor za ceđenje i prostor sa dolijama, a ti sudovi su bili ukopani u pesku kako ne bi dolazilo do pucanja i drugih oštećenja. Po pravilu, na dno posude stavljao se prah krede ili mermera, nekada i med, a  tečnost se mešala motkama na kojima je bila privezana mirođija. U to vreme proizvodilo se 180 miliona litara vina u celom Rimskom carstvu. Vino se razvodnjavalo u različitim razmerama, a najčeće u razmerama 2:1 ili 3:1. Imalo je 12 do 16% alkohola. Iz dolija vino bi se nakon odležavanja od oko mesec dana sipalo u amfore koje su zatvarne plutom ali se ostavljala mikroskopska rupa koja je služila da otpusti isparenja. Zanimljivo je bilo da se u to vreme svakom vojniku davalo po litar vina dnevno koje su  razblaživali sa vodom u određenoj razmeri. Inače, Rimsko carstvo je imalo 26 legija od 5000 vojnika.

Vinarija Milošević trenutno ima 14ha vinograda i smatra se da se njihovi vinogradi nalaze upravo na lokaciji gde je Probus prvi put sadio lozu. Plan je da u narednim godinama dostignu 30ha. Izmeđju ostalih, uzgajaju sortu Merlo koji ove godine  zbog jake zime neće imati veliki rod, ali će zato imati dosta šećera u grozđu. Tu je i Šardone koji će brati za desetak dana, zatim Tamjanika, Rajnski rizling… Na današnji praznik Preobraženja Gospodnjeg posetili smo vinograde i vinariju u izgradnji, koja bi na proleće trebalo da bude završena. U centru vinograda gradi se vinski hram Probus gde će se održavati degustacije i slične svečanosti.

U narednom izdanju Agrobiznis magazina govorićemo i o proizvodnji vina u doba rimskih imperatora. Saznali smo zaista niz zanimljivih činjenica od stručnjaka iz arheološkog institute, ali i o tome kako će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u narednom periodu podržavati vinogradare.

Kada je reč o vinariji, rok za završetak je proleće naredne godine, a njen kapacitet biće 250.000 litara, dok se ove godine očekuje proizvodnja od 30.000 do 40.000 litara vina.

 

 

Последњи пут измењено nedelja, 20 avgust 2017 15:37

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31