Ilustracija: kupina Ilustracija: kupina Milica Lukić

Najbolji načini za berbu i čuvanje kupine Истакнут

Аутор  jun 22, 2017

Kupina je veoma interesantna i privredno značajna voćna vrsta čiji plodovi imaju veliku hranljivu i dijetetsku vrednost. Ova voćna vrsta se na našim prostorima oduvek gaji ili sakuplja. Visoka rentabilnost gajenja kupine, povoljni prirodni uslovi, kao i velika raznovrsnost prerađevina od kupina, čine ovu biljku vrlo pogodnom za podizanje zasada i gajenje kupine u komercijalne svrhe.

Plodovi kupine ne sazrevaju ravnomerno, pa berba može trajati i oko četrdeset dana. Zavisno od sorte, neki plodovi se beru svaki dan, a neki čak jednom sedmično. U punoj zrelosti plodovi kupine su najukusniji i najobojeniji.


Ako se berba obavi ranije, plodovi su kiseli i slabije obojeni, dok suprotno, prezreli plodovi brzo opadaju i nemaju prijatan ukus. Kvalitetni plodovi se beru za svežu potrošnju i za smrzavanje. Ostali plodovi se prerađuju u sokove, kompote, džemove. Plodovi su vrlo nežni, pa se berba mora obaviti pažljivo, bez pritiskanja ploda.

Sakupljanje plodova se obavlja ručno, dok se plodovi koji su namenjeni za industrijsku preradu mogu brati i mašinski. Pri samoj berbi treba izvršiti klasiranje, kako ne bi došlo do povrede ploda prilikom dodatnog pakovanja i klasiranja. Nakon berbe, transport ploda do tržišta treba obaviti u što kraćem periodu. U skladištu plodove ne treba držati duže od jednog dana, pošto su podložni brzom kvarenju.

Zamrzavanje plodova kupine može se vršiti i uz upotrebu 50% šećernog sirupa, sa šećerom, zamrzavanje prerađenih plodova u vidu soka. Plod kupine se može preraditi u slatko od kupine, pekmez, kompot, sok, džem, vino od kupine, žele, hladan koh od kupine kao i pita savijača od kupine.

Последњи пут измењено četvrtak, 22 jun 2017 07:44

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31