Одштампајте ову страницу
Ilustracija: malina Ilustracija: malina Milica Lukić

Malinari: Potrebne veće površine pod malinom Истакнут

Аутор  jun 21, 2017

Uzgoj maline u Republici Srpskoj je isplativ i sve je više zasada ove kulture.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kroz svetodavne službe nastoji svima koji su zainteresovani da pruži što kvalitetnije informacije o uzgoju ove kulture.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milovan Ćućić rekao je Srni da se većina poljoprivrednika odlučuje za manje zasade na površini do tri dunuma, i da je problem što nema zagarantovanog plasmana maline.

“Od prošle godine ostala je poprilična količina maline u hladnjačama. Hladnjačari su je prošle godine otkupljivali po ceni od 3,3 KM do 3,5 KM, da bi je za istu cenu i prodali”, naveo je Ćućić.

On smatra da je problem što je većina proizvođača u uverenju da se od zasada maline na manjoj površini od dunum ili dva može živeti.

“Proizvođač, koji nema neku veću površinu zasađenu malinom, može ostvariti samo dodatni prihod”, rekao je Đućić i dodao da uzgoj zahteva dosta fizičke radne snage u vreme berbe, ali da u osnovi nije preterano zahtevna kultura.

On je ocenio da poljoprivrednici u Srpskoj imaju ograničeno znanje o uzgoju maline, te se iz savetodavne službe Ministarstva trude da im prenesu znanje i ukažu na nove trendove u uzgoju.

On tvrdi da organski uzgoj maline nije manje isplativ, jer iako se radi o manjem prinosu, cena tako uzgojenog voća je viša.

“Malo proizvođača u Srpskoj se odlučuje za organsku proizvodnju, pogotovo sertifikovanu, jer je proces sertifikacije skup. Oni se uglavnom odlučuju za tradicionalan način proizvodnje, sa što manje korištenja zaštitnih sredstava i đubriva”, pojasnio je Ćućić.

Izvor: www.b92.net