Ilustracija: Sadjenje kruske Ilustracija: Sadjenje kruske Goran Djakovic

Kako izvršiti razmeravanje površine za sadnice kruške? Истакнут

Аутор  maj 31, 2017

Pre samog obeležavanja mesta gde sadnica treba da se zasadi, mora prethoditi razmeravanje površine. To je posao koji pri većim površinama treba poveriti geometru, koji će pomoću svojih instrumenata razmeriti površinu, izvršiti parcelaciju, i utvrditi mesta za prvi red voćaka. Ukoliko su u pitanju manje površine, razmeravanje se može vršiti pomoću krsta za viziranje; pantljikom ili kanapom sa obeleženim mestima. Vizir motke se koristi pomoću okvira koji će biti u obliku kvadrata, trougla ili pravougaonika. Dva ili više radnika rukuju okvirom i na uglovima zabadaju kočiće radi obeležavanja mesta za sadnicu. Sadnice ne treba saditi uz samu ogradu, već ostaviti prostor dužine polovine međurednog rastojanja ili veće, ukoliko je potreban prolaz mašine.

Razmeravanje se vrši u dva pravca: sever – jug, koji omogućava najbolje osvetljavanje stabala i pravac koji je pod pravim uglom u odnosu na prvi. Za određivanje prvog pravca koristi se kompas.

 

Obeležavanje mesta za sadnju vrši se pomoću malih kočića, trakom, letvicama ili sličnim materijalom koji treba da traje dok se sađenje ne završi. Mogu se koristiti i pritke, gde se posađene sadnice vezuju za iste.

Jedan od glavnih uslova za uspešan odabir rasporeda sadnica jeste njihov pravilan izbor i njihovom međusobnom rasporedu prema međusobnim odnosima oplođenja. Pri tome će se jedna, dve ili više sorti primenjivati za proizvodnju plodova a ostale kao oprašivači. Sorte oprašivači moraju biti dobro prilagođene sredini, da budu polno podudarne sa glavnim sortama, da imaju dobru klijavost polena, da im plodovi imaju što bolji kvalitet i da im se dugovečnost, što  više podudara sa glavnim sortama.

Ako se sorte koje se gaje kao glavne dobro međusobno oplođuju, mogu se smenjivati sa po čeriri ili šest  redova, dok u slučaju gajenja sorti oprašivača, pojedine sorte nisu dovoljno dobri oprašivači, tada se ne gaje u više od dva reda zajedno.

Neparan broj redova jedne sorte može zbog eventualne diferencirane agrotehnike da poveća troškove proizvodnje, a ima uticaj i na produktivnost rada. Treba izbegavati više različitih sorti u jednom redu jer bi to kvarilo izgled i doprinelo niz drugih nepovoljnih posledica u organizaciji rada i prilikom izvođenja agrotehničkih mera.

Последњи пут измењено sreda, 31 maj 2017 10:47

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31