Ilustracija: Paradajz traži dosta svetlosti Ilustracija: Paradajz traži dosta svetlosti

Paradajzu otpadaju cvetovi, ovo su razlozi Истакнут

Аутор  maj 17, 2020

Biljke na loše uslove reaguju na različite načine, a jedan od njih je i otpadanje cvetova. Za uspešan rast i razvoj paradajza neophodno joj je osigurati povoljne uslove kako bi se fiziološki procesi u biljci pravilno odvijali, što je od velike važnosti za stvaranje prinosa.

Najznačajniji su svetlost, toplota i vlaga čiji se nedostatak kao i prevelike količine mogu negativno odraziti na razvoj biljaka. Biljke tada reaguju na različite načine, a jedan od njih je i otpadanje cvetova s kojima se proizvođači često susreću. Tako ste nas ovih dana pitali zašto se to dešava.Paradajz je biljka koja voli toplotu i sunce te za cvetanje, kao i plodonošenje zahteva šest do osam sati dnevno sunca. Zato, za njenu sadnju odaberite mesto u bašti sa što više sunčeve svetlosti.U periodu cvetanja niske temperature mogu da prouzrokuju lošiju ili nepotpunu oplodnju usled čega mogu da otpadnu cvetovi ili se kasnije mogu javiti šupljikavi plodovi s komorama koje su neispunjene želatinastom pulpom i s vrlo malo semena. Takođe, niske temperature su krivci za lošiju obojenost plodova crvenom, jer se taj pigment ne stvara na temperaturama ispod 16°C.

Probleme stvaraju i noćne temperature ispod 10°C jer može doći do loše oplodnje. Ako postoje velike temperaturne oscilacije pa su, na primer, noćne temperature ispod 10°C, a dnevne iznad 30°C onda je opadanje još izraženije, navodi counties.agrilife.org. Iako je paradajz biljka toplijih krajeva i dobro podnosi vrućine, i one mogu negativno da utiču na cvetove, pogotovo ako su povezane i s nedostatkom vlage u zemlji. One sprečavaju zametanje plodova i često su uzrok opadanja. Najbolje i optimalne temperature za paradajz su od 20 do 25°C.

Razlog može biti i suv vazduh i nedostatak vlage. Stabljike na kojima se nalaze cvetovi postaju žuti i puknu na zglobu, iznad cveta. Zato je važno pravilno zalivanje prilikom čega treba paziti da voda ne bude prehladna što takođe biljci može da stvori stres. Treba napomenuti i da je biljke najbolje zalivati uz koren, a vlagu dodatno možete zadržati malčiranjem.I prekomerno đubrenje azotom može da dovede do ove pojave, jer utiče na rast stabljika i lišća na štetu cveća i plodova. Takve biljke možete da prepoznate po tanjim i izduženim stabljikama. Takođe, uzrok može biti i nedostatak hraniva, jer tada biljka u samoobrani odbacuje cvet, a kako bi sačuvala hranljive materije za čitavu biljku.Često je razlog i previše fosfora kako bi se pospešilo cvetanje, a time se može izazvati kontra efekt. Stoga je umerenost vrlo važna kada su u pitanju hranljivi elementi.

Dakle, jedino na šta možete da utićete je da smanjite stres biljke pravilnom prihranom, pa i redovnim i pravilnim zalivanjem. Na temperaturu možete eventualno da utičete tako što ćete zaseniti gredicu paradajza. Često i vetar stvara probleme, pa kod pojave jakih vetrova možete da zaštite biljke, a važno je čuvati ih i od štetočina i bolesti. Takođe, uzgajate sorte prilagođene svojoj klimi.

Izvor:https://www.agroklub.rs/povrtarstvo/zasto-paradajzu-otpadaju-cvetovi/59961/

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30