Nećete verovati šta se sve može napraviti od uljane repice Danijel

Nećete verovati šta se sve može napraviti od uljane repice Истакнут

Аутор  mar 10, 2016

Pogače i sačme uljane repice

Pogače uljane repice se prema Pravilniku dobijaju presovanjem semena uljane repice (Napus oleifera) i ogrštice (Brassica rapa oleifera) i treba da sadrže minimum 27% sirovih proteina. Sačma uljane repice se svrstava u dve klase kvaliteta. Obe klase treba da sadrže minimalno 36% sirovih proteina, ali je za sačmu predviđeno minimum 40 mmol/g glukozinolata. Seme uljane repice sadrži glikozid sinirgin i enzim mirozin. U prisustvu vode enzim se aktivira i razlaže sinirgin do alilsenfovog ulja, koje draži sluzokožu digestivnih organa i mokraćne bešike. Zbog ovog problema preporučuje se da koncentratne obroke koji sadrže sačmu uljane repice ne treba kvasiti. Postavlja se pitanje šta će biti kada životinje pojedu ovakvu hranu s obzirom da u digestivnim organima ima vode? To je istina, ali tada nema dovoljno vremena da se aktivira sinirgin. Zbog ovih problema, preporučuje se ograničeno korišćenje pogače i sačme repice kod odraslih životinja. Upotreba sačme uljane repice je rizična jer postoji mogućnost da se javi problem u reprodukciji, smanjenje prirasta i povećanje tiroidne žlezde. Međutim, novije sorte uljane repice sadrže znatno manje količine ovih štetnih materija, pa se proteinima sačme uljane repice može zameniti do 25% proteina obroka.

Slama uljane repice

Pored sačme i pogače, postoje i drugi sekundarni proizvodi uljane repice koji se mogu koristi u različite svrhe, na različite načine. Posle žetve uljane repice ostaje slama koja je jako kvalitetna sa aspekta upijanja vode, jer može da upije i do 8 puta više vode od slame žita pa je izvrsna za prostirku. Takođe, slama se može i zaoravati ili koristiti kao malč. U poslednje vreme, termoelektrane su počele da otkupljuju slamu kao energent.

Slama uljane repice može se koristiti i u ishrani mlečnih krava u ekstremnim situacijama gde  zbog mraza i velike suše nema dovoljno voluminozne hrane za ishranu goveda. Cela biljka uljane repice se koristi u ishrani tovne junadi, a može poslužiti i kao hrana za mlečne krave. Najhranljiviji delovi su lišće, cvet i komuška.

Seno uljane repice

Kada je u pitanju seno uljane repice, pre svega se mora obratiti pažnja na tip kose koja se koristi. Mora se koristiti kosa sa kondicionerima zbog stabla koja se moraju ustitniti jer je jako gruba i puna vode, čime se znatno skraćuje vreme potrebno za sušenje. Nedostatak proizvodnje sena je osipanje, odnosno gubitak listova do kojeg dolazi tokom manipulacije sa pokošenom masom. Ukoliko seno uljane repice skladištimo nedovoljno osušeno, može doći do pojave plesni i kvarenja.

Silaža uljane repice

Spremanje silaže je ekonomski isplativije od sena, zbog kraćeg sušenja i manjih gubitaka najvrednijih delova biljke. Biljka uljane repice u fazi košenja sadrži 85-90% vlage, pa tokom gaženja ovako mokre mase dolazi do gubitka hranljivih sastojaka. Pokošenu masu treba ostaviti da se prosuši do 60-65 % vlage, odnosno 40 % suve materije. Siliranje će smanjiti količinu prisutnih nitrata čime će ona biti sigurna za ishranu životinja. Silos treba slojevito puniti sa zelenom masom repice u kombinaciji sa zelenom masom žita. Siliranjem prevlažene mase, zbog visokog sadržaja azota dobije se silaža koja ima neugodan miris i životinje je nerado jedu.

Ono što je jako važno, to je da u obrok treba postepeno uvoditi, kroz 7-10 dana izmešano sa ostalom voluminoznom hranom. Naglo uvođenje može dovesti do nadima.

Kao sirovina za pripremu supstrata za proizvodnju bukovače

Bukovača je jestiva gljiva koja su u našim šumama može naći u saprofitskom obliku i kao parazit na živom drvetu. Značajna je po sadržaju belančevina, esencijalnim aminokiselinama, mineralnih materija i vitamina.

Priprema supstrata:

Ovde se koristi stablo uljane repice koje ima dobru moć upijanja vode. Stabla se iseckaju veličinu 3-5 cm. Još bolje je ako se sirovina izlomi jer apsorbuje više vode. Tako pripremljena se termički pasterizuje ili steriliše. Sterilizacija se obavlja kuvanjem stabla u vremenu od 30 min. Jednostavniji način, ali nešto lošiji je da se prelije ključalom vodom i ostavi da stoji 24 časa.  Supstrat se posle termičke obrade ohladi na plastičnoj foliji, nakon čega se obavlja punjenje vreća uz usejavanje micelije.

 

 Biodizel

Biodizel je tečno gorivo proizvedeno iz biljnih ulja ili iz korišćenih ulja i masti. Biodizel veoma čisto sagoreva i podseća na standardni dizel. Proizvodi se od ulja koje se dobija od suncokreta, soje ili uljane repice pomoću metanola i katalizatora. Po hemijskom sastavu je mešavina metil estara masnih kiselina. Ovo gorivo jeste obnovljivi izvor energije jer se troši onom brzinom kojom se obnavlja. Gorivo je delom nižeg energetskog sadržaja, ali sadrži veći procenat kiseonika što pomaže boljem sagorevanju.

Konvencionalni dizel-motori bez teškoća koriste gorivo sa 20 % biodizela, a mnogi novi motori već mogu da koriste i čist biodizel. Biogoriva ne zahtevaju proizvodnju novog automobila odnosno novog automobilskog motora, ona već sada imaju veliku prednost nad vodoničnom tehnologijom koja je tek u začetku.

Ova kompatibilnost sa postojećim motorima podstakla je mnoge zemlje da se okrenu biogorivu, uverene da će na taj način moći da smanje troškove fosilnih goriva.

 

Med

Med od uljane prepice je jako cenjen u svetu. Pčele na ovoj paši dožive neverovatan razvoj. I pored toga što su u vreme cvetanja uljane repice pčelinja društva u uzlaznoj putanji to ne umanjuje kvalitet ovog meda. Bogat je polenom i mineralima. Kristališe veoma brzo, već nekoliko dana nakon vrcanja. Za razliku od suncokretovog koji kristališe krupnim kristalima, med od uljane repice ima veoma fine kristale, tako da med podseća na mast. Zbog takve osobine koristi se u kozmetici u izradi raznih krema na bazi meda.

 

 

Последњи пут измењено četvrtak, 10 mart 2016 09:38

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31