Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Dragana Petrovic

Stižu inovacije u Futog, Rumu i Vršac Истакнут

Аутор  jul 13, 2018

Futog, Ruma i Vršac opštine su u Vojvodini u kojima će biti smešteni "demo plastenici" u cilju inovacije poljoprivredne proizvodnje.

Isti plastenici nalaziće se i na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, poručio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević povodom predstavljanja projekta "Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO", koji sufinansira Evropska unija u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska-Srbija 2014-2020.
 
Radojević je ukazao da cilj ovog projekta, čija ukupna vrednost iznosi preko 325 hiljada evra, jeste da se primenom inovativnih modela u poljoprivrednoj proizvodnji omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.
 
On je podsetio da je do realizacije ovog projekta, gde se Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu javlja kao vodeći partner, došlo zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju projektne ideje - o važnosti uvođenja inovativnih pristupa u poljoprivredi- sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj, novosadskog Instituta ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fonda za evropske poslove u Novom Sadu.
 
"Namera nam je da na ovaj način motivišimo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije", istakao je Radojević i dodao da se i u okviru ovog projekta ogleda strateško opredeljenje i cilj Sekretarijata da se i kroz privlačenje što više sredstava iz fondova EU, pomogne mladima da ostanu na selu, zasnuju svoje porodice i bave se poljoprivredom.
 
Radojević je objasnio da je projektom zamišljeno da se prvi deo proizvodnje odvija u Srbiji, a drugi u Mađarskoj, kako bi ciljne grupe mogle usvajati više znanja u oblasti proizvodnje hrane, brendiranja i plasmana poljoprivrednih proizvoda. To bi trebalo da rezultira povezivanjem mladih poljoprivrednih proizvođača iz Srbije i Mađarske, uključujući međusobni transfer znanja, informacija, iskustva, kao i stvaranje mogućnosti zajedničkog nastupa poljoprivrednika dve zemlje na trećim tržištima.
 
Realizacija projekta "AGRINNO", koji sufinansira Evropska unija sa 85 odsto, a učesnici na projektu 15 odsto, planirana je do 30. novembra 2019. godine.
 
Izvor:http://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/192324/Demo-plastenici-po-Vojvodini-za-pomoc-mladim-poljoprivrednicima.html

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31