Ilustracija: Milomir Rakić, Načelnik odeljenja za prehrambene proizvode Ilustracija: Milomir Rakić, Načelnik odeljenja za prehrambene proizvode Milica Lukić

Pomoć poljoprivrednicima za predstojeću setvu Истакнут

Аутор  okt 06, 2017

Period setve početkom oktobra za većinu poljoprivrednika predstavlja najvažniji posao. Kako bi na najbolji način pomogli primarnu proizvodnju, ove godine, Republičke robne rezerve su uz saglasnost Vlade Republike Srbije obavile naturalnu razmenu semenske pšenice za merkatilnu pšenicu roda 2017 i 2018 godine. Prema rečima Načelnika odeljenja za prehrambene proizvode Milomira Rakića, poljoprivrednicima će biti dostupno domaće deklarisano seme, kao nabolje i najprinosnije.

“Želja republičke robne direkcije je da pre svega pomogne poljoprivrednim domaćinstvima, potom ovlaštenim skladištarima, zemljoradničkim zadrugama i pravnim licima koja se bave gajenjem žita, leguminoza i uljarica. Već nam se javilo desetak individualnih proizvođača koja su zainteresovana za paritete, a kojima ćemo veoma rado izaći u susret.”- Rekao je Rakić, i dodao da se u razmenu nude domaće sorte pšenice: Simonda, Zvezdana, Renesansa, NS 40S, Ilina i Pobeda  kompanije Best seed producer, najvećeg doradnog centra na Balkanu I eksluzivnog distributera NS seme instituta.

                 

“Domaće deklarisano seme koje će poljoprivrednici moći da dobiju na ovaj način, bez novčanih sredstava, mnogima će olakšati predstojeću setvu, zbog čega bih pozvao sve zainteresovane da nas kontaktiraju. Paritetni odnos kod razmene je 1kg semenske pšenice za 1,8 kg merkantilne pšenice roda 2017 godine, i 1kg semenske pšenice za 1,8 kg merkantilne pšenice roda 2018 godine “ zaključio je Rakić.

Domaće sorte koje se nude u razmenu su adaptibilne, visoko prinosne, kvalitetne i veoma otporne na poleganje, a količina semenske pšenice koja se odobrava određivaće se na osnovu količina navedenih u zahtevima i raspoloživih količina semenske pšenice. Zahtevi se dostavljaju u pisanoj  formi preporučenom poštom na adresu Republička direkcija za robne rezerve. Ul. Dečanska 8a, 11000Beograd ili u Pisarnici Direkcije na istoj adresi kao I na mailove:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Последњи пут измењено petak, 06 oktobar 2017 12:46

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31