Ilustracija: suncokret Ilustracija: suncokret Milica Lukić

Tropske temperature ubrzale žetvu Истакнут

Аутор  avg 10, 2017

Rod kukuruza je u ovom trenutku prepolovljen u odnosu na prošlogodišnji od 7,5 tona po hektaru, rekli su danas stručnjaci novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Rukovodilac Odeljenja za industrijsko bilje u tom Institutu Vladimir Miklič je za agenciju Beta rekao da je suncokretom zasejano 220.000 hektara, kao i prošle godine i da će žetva početi sedam dana ranije, jer je na peskovitim njivama suncokret sazreo ranije. 

Prinosi suncokreta u Srbiji ove godine zbog tropskih temperatura i nedostatka vlage neće dostići prošlogodišnji prosečan rod od 3,27 tona po hektaru.

"Suncokret lakše podnosi sušu od drugih ratarskih kultura ali ovako velika ne pogoduje ni suncokretu jer zbog nedostataka vlage zrno se ne nalije dovoljno, već sazri pre vremena pa je sitnije i prinos slabiji", rekao je Miklič. 

Ta industrijska biljka je ove godine prema njegovim rečima u "dobrom zdravstvenom stanju" jer su je zaobišle razne bolesti, pa bar po tom osnovu neće biti smanjen prinos. 

"Veći deo roda suncokreta će se preraditi u Srbiji, a manji deo izvesti u Bosnu i Mađarsku", rekao je Miklič. 

Rukovodilac Odeljenja za kukuruz u tom novosadskom Institutu Milisav Stojaković rekao je da "nastavak visokih temperatura i dalje negativno utiče na prinose kukuruza. 

"Rod žutog zrna će sigurno biti prepolovljen, a ako padne temperatura ispod 30 Celzijusovih stepeni biljke čiji se list nije sasušio mogle bi da se malo oporave i zrno još nalije", rekao je Stojaković. 

Dodao je da kukuruz kome su listovi suvi više ne može da se oporavi ma koliko velika kiša da padne. 

On nije mogao da precizira koliki će ukupan rod kukuruza ove godine imati Srbija sa milion zasejanih hektara jer do berbe ima dosta vremena, a neizvesni su vremenski uslovi.

Izvor: www.b92.net

Последњи пут измењено četvrtak, 10 avgust 2017 06:29

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30