Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina, duvan Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina, duvan Milica Lukić

Na red došla i berba duvana Истакнут

Аутор  avg 02, 2017

Veoma značajno stručno znanje u proizvodnji duvana je poznavanje tehničke zrelosti duvana, na osnovu koje se određuje vreme kada treba brati pojedine grupe listova sa stabljike. Hronološki navedena operacija najčešće sledi posle pravilno, na vreme i na pravu dubinu (odnosno na optimalan broj listova) izvršenog zalamanja.

Grupe listova, koje uglavnom istovremeno sazrevaju, nazivaju se stručno insercije. Postoji sedam insercija: podbir, nadbodbir, donji srednji list, pravi srednji list, gornji srednji list, podovršak i ovršak. Međutim, u praksi usled zagrtanja biljaka i zalamanja cvasti izostaje berba prve i poslednje pomenute insercije. Ukoliko zakasnimo u berbi pojedinih insercija, kvalitet duvana u sušari će biti loš, jer će taj duvan u toku sušenja poprimiti tamno braon ili crnu boju, te se neće moći dalje upotrebiti. S druge strane, ako u sušaru unesemo nedozreli duvan, on će i nakon sušenja ostati zelen, prazan i loših karakteristika. Znaci tehničke zrelosti su sledeći: list dobija otvoreniju boju, a rebro beličastu boju i ceo list se savije prema dole. Berbu treba obavljati u ranim jutarnjim satima kada se bolje uočava tehnička zrelost i branje se obavlja lakše jer se lišće lakše odvaja od stabljike. Broj listova po berbi se kreće od 2 do 4 lista u zavisnosti od zrelosti.

Kod duvana tipa Virdžinija ubrani duvan se slaže u ramove na specijalnom radnom stolu gde posebnu pažnju treba obratiti na ređanje duvana u ramove. Listovi duvana se ređaju koso-na bok na dno stola, s tim da se u uglovima rama stavlja viši sloj dok se po sredini stavlja niži sloj. To je važno da ne bi došlo do neravnomernog sušenja duvana. Druga važna stvar pri punjenju ramova je da oni budu ujednačeno napunjeni jer se tako omogućuje pravilna cirkulacija vazduha u toku sušenja i kvalitetno sušenje. Napunjeni ramovi smeštaju se u sušare po etažama i treba da se dobro zbiju da ne bi ostalo slobodnog prostora, odnosno da vazduh cirkuliše isključivo kroz lišće, čime se skraćuje vreme i poboljšava kvalitet sušenja.

Vreme od punjenja ramova listovima do punjenja sušare ramovima ne bi trebalo da bude duže od 8 sati, jer se duvan u ramovima usled nabijenosti može “upaliti” i propasti.

U slučaju da se u toku berbe ne može napuniti cela sušara, onda treba da budu srednji i gornji nivo.

Više o pomenutoj temi možete pročitati u novom izdanju Agrobiznis magazina za mesec jul.

 

Последњи пут измењено sreda, 02 avgust 2017 06:18

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31