Ilustracija: ječam Ilustracija: ječam Milica Lukić

Kako izabrati pravo seme? Истакнут

Аутор  jul 07, 2017

Ječam je rod jednogodišnjih biljaka iz porodice trava. Ova ratarska kultura, gaji se u skoro svim krajevima sveta, uspeva i u hladnijim predelima. Koristi se za proizvodnju hleba, značajan je izvor hranljivih materija u stočnoj hrani, a veliku primenu ima i u industriji piva. Pored toga upotrebljava se u ishrani svinja i goveda, pošto zrno ječma ima veliku hranljivu vrednost.

Zbog većeg sadržaja vode, preporučuje se iskoristiti ga u periodu od nekoliko dana, jer je brzo kvarljiv. Ječam sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna pomažu u smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Sadrži vitamine i minerale, uključujući vitamin A i B, selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. Ječam se može sejati i na zemljištima koja su manje plodna.

Treba izbegavati setvu ječma nakon strnih žita, posebno ovsa i travno leguminoznih smeša. Pri izboru sorte neophodno je prvo odrediti namenu za koju se uzgaja zrno. Ako se ječam proizvodi za proizvodnju piva, preporučeno je sejati dvoredi ječam, zbog ujednačenosti krupnoće zrna. Za ishranu stoke treba posejati četvororedni ili šestoredni ječam.

Više o pomenutoj temi pročitajte u novom izdanju Agrobiznis magazina. 

Последњи пут измењено petak, 07 jul 2017 09:58

1 коментар

  • Dragan
    Линк коментара Dragan petak, 14 jul 2017 20:25

    Citam redovno Vas portal. I da dodam u vezi jecma probao sam razne sorte a poslednje dve godine za ishranu stoke sejem sortu Grand od semenske kuce Cosun seed. odlicna i jako prinosan sorta. oni zastupaju zapadnu genetiku. A ove godine sam i prvi put probao nihovu sortu psenice Euclide i prezadovoljan sam sa postignutim prinosom od 8790 kilograma po hektaru. Cujem od ljudi da su dostigli i 96 metara po hektaru. Da dodam da je izbor prave sorte jako bitno.

    Hvala na komentaru. Nadamo se da je sorta upotrebljiva za brasno jer brojne sorte psenice imaju jako los kvalitet brasna pa su skoro neupotrebljive za tu namenu.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31