Ilustracija: žetva pšenice Ilustracija: žetva pšenice Milica Lukić

Saveti: Šta raditi posle žetve žitarica? Истакнут

Аутор  jun 27, 2017

Posle najznačajnijeg posla za poljoprivrednike, a to je žetva pšenice, naše parcele, one koje su nam dale zrno, bez koga bi mi teško opstali, i pored celokupne tehnike i nauke, najčešće ostaju zaboravljene i napuštene. Vrlo je česta slika, čak i pored prometnih puteva, da se vide parcele zarasle u korov, a kada se uđe u njih, ustanovi se da je pšenica poslednji usev.

Šta treba raditi posle ubiranja pšenice? Paljenje žetvenih ostataka je zakonom zabranjena aktivnost i može izazvati velike materijalne štete razbuktavanjem požara. Pored toga, česti su i slučajevi da se izazivači požara, javljaju doktoru, usled opekotina, koje su nastale zbog nemogućnosti kontrole i nestručnog gašenja vatre.

Pored sagorevanja žetvenih ostataka, usled visokih temperatura, gubi se i organska materija, koje i onako svake godine ima sve manje, ali i korisni mikroorganizmi, koji prevode teško ili uopšte nepristupačnu hranu za biljke, u lako pristupačnu u neorganskom obliku. Veliki je uticaj paljenja strništa na zagađenje okoline i živi svet, koji je nastanjen na parceli.

Zaoravanjem žetvenih ostataka vraćamo organsku materiju u proces kruženja, popravljamo mikrobiološku aktivnost u zemljištu i vodno-vazdušne osobine zemljišta. Ovo ima sve veći značaj, usled sve manje količine organskog đubriva – stajnjaka, koje se proizvodi kod nas. Čest je slučaj da stočari upotrebljavaju do 100 tona po hektaru zgorelog stajnjaka, kako oni kažu 30-40 prikolica, pošto nemaju gde sa njim. Sa druge strane neki poljoprivredni proizvođači koriste parcele koje nisu videle stajnjak godinama. Jednostavno tako živimo i radimo.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati u novom izdanju Agrobiznis magazina. 

Последњи пут измењено utorak, 27 jun 2017 13:24

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30