Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina

Patentiran prvi detektor GM biljaka Истакнут

Аутор  okt 04, 2020

Organizacija Greenpeace je zajedno sa jos nekoliko nevladinih organizacija, asocijacija koje okupljaju proizvođače ne GM hrane i trgovinskih lanaca objavila da je patentiran prvi detektor GM biljaka namenjen javnoj upotrebi.

Ovim je opovrgnut stav kompanija koje se bave biotehnologijom i tvrdile su da ne postoji pouzdan metod koji bi razlikovao biljke sa nastale novim metodama izmena na genima od onih koje nemaju te izmene.

Metod za otkrivanje genetskih modifikacija uspešno je isproban na uljanoj repici.

Očekuje se da će korišćenje novog metoda omogućiti sprečavanje neovlašćenog unosa GM biljaka u lance snabdevanja u EU.

Smatra se da će nova mogućnost testiranja hrane na prisustvo GMO omogućiti poljoprivrednicima, proizvođačima, distributerima i potrošačima da, ukoliko to žele, zadrže GMO dalje od sebe.

Direktorka Greenpeace EU izjavila je da je do sada vladalo mišljenje da se genetski izmenjeni usevi ne mogu identifikovati i stoga nije moguće njihovo regulisanje u skladu sa GMO politikom EU. Novi metod, kako je istakla, pokazuje da GM usevi nastali najnovijim metodama izmene gena mogu uspešno da se otkriju. Zato nema više opravdanja za izbegavanje primene postojećih regulativa i obeležavanje GMO.

Evropska komisija i vlade se moraju nadovezati na ovaj uspeh i razviti postupke skrininga koji mogu identifikovati genetski izmenjene proizvode, zaključila je direktorka Greenpeace.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3027155/razvijen-prvi-pouzdan-metod-za-otkrivanje-gm-hrane

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31