Ilustracija: Printscreen RTS Ilustracija: Printscreen RTS

35.Dani ludaje: Bundeva od pola tone Истакнут

Аутор  sep 20, 2020

Tradicionalni "Dani ludaje" u Kikindi su održani pod merama kovid preporuka, ali to nije umanjilo interesovanje posetilaca za brojne zanimljivosti, kao i najtežu i najdužu ludaju ovogodišnje manifestacije. Sve uz prebogatu gastronomsku ponudu severa Banata, gde je i bundeva predstavljena na novi način.Doručak je u Banatu neizostavan, pa tako i na 35. "Danima ludaje" u Kikindi gde su se Udruženja žena, domaćice, ali i Banaćani predstavili svojim umećem u pripremi tradicionalnog "fruštuka".Tezge pune mirisa, boja i ukusa. A Radovan Hrkalović iz Kikinde kaže da je to najvažnija stvar, zato što je ljudima kada su radili u polju trebala jaka hrana.

"Samim tim su i ovi proizvodi što smo ih mi doneli jaki", dodaje Hrkalović.

Svaki put organizatori pripreme neko iznenađenje, ovog puta za posetioce i neobične đakonije: sladoled i pivo od ludaje.

"Isto kao i svi drugi sladoledi, mislim kao i bilo koji drugi voćni sladoled samo što je ludaja pečena. Eto!", hvali svoj sladoled Smilja Francuski iz Kikinde.

Radica Panić iz "Beer Kings" iz Kikinde je rešila da napravi pivo od ludaje.

"To je sezonsko pivo, onako puno sa začinimai, ide baš ludaja koju prvo pripremimo, ispečemo je u rerni i stavimo je u kuvanje i evo dobijemo to pivo," recept je Radice Panić.Najduži plod 35. "Dana Ludaje" u Kikindi je bundeva kikinđanina Gorana Lazića dužine 312 centimetara, dok je najteža odgajivača Dušana Jankova iz Čuruga koja je gajena pet i po meseci i dostigla je težinu od 588 i po kilograma.

"Potrebno je da se strefi dobro vreme, znači ujednačene temperature, voda, đubrivo, znači briga, zaštita, sve ono što je potrebno svakoj jednoj biljci tako isto i bundevi", objašnjava Lazić, odgajivač najduže ludaje.

Dušan Jankov, odgajivač najteže bundeve kaže da je generalno, bundeva po nekim svojim gabaritima bila na nivou one od prošle godine.

"Očigledno je, da je zbog možda manjka gustine mesa ili tanja je ta debljina mesa bila, pa je otišla malo u minus po toj nekoj tablici tako da eto smo dobili težinu koja je bar par desetina kila niža nego što je bila očekivana", procenjuje Jankov.

Dvodnevna tradicionalna manifestacija u čast ludaje održana je u Kikindi ovoga puta u nešto izmenjenim okolnostima zbog kovid preporuka.

Posetioce najveće turističko-zabavne manifestacije severa Banata dočekao je zanimljiv program i razne đakonije sa bogate vojvođanske trpeze.

Rekordi manifestacije najteže i najduže bundeve u Kikindi još uvek nisu oboreni.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/4085169/dani-ludaje-kikinda-pobednik-.html

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30