Ilustracija: Može da raste i na plafonu Ilustracija: Može da raste i na plafonu

I to je moguće: Čeri raste naopačke Истакнут

Аутор  sep 06, 2020

Početkom aprila meseca, Agroklub je pisao o uzgoju paradajza naopako. Ova metoda posebno je prigodna za određene sorte povrća, poput krastavaca, čili papričica, paprike i paradajza čerija, koja je jedna od najboljih vrsta za ovakav uzgoj. Ukoliko imate ograničen prostor za povrtarstvo ili ga uopšte nemate - ovo može biti dobra opcija za vas.Koristite kantu ili kofu zapremine oko pet litara. Pažljivo isecite otvor na dnu pomoću oštrog noža ili još bolje, skalpela. Rupa treba da bude prečnika oko sedam centimetara. Za bolje cirkulisanje vazduha i drenažu, na dnu kante možete izbušiti oko šest malih rupa.Izrežite komadić mreže koja se koristi na prozorima kao zaštita od insekatata, presavijte je i zasecite u obliku slova V. U ovu svrhu možete koristiti i filter za kafu. Mrežu zalepite na dno kante pomoću izolir trake. Kroz rupu i mrežicu pažljivo provucite biljku iz rasada pazeći da ne oštetite korenje. U kantu sipajte deo supstrata, malo ga sabijte oko biljke te dodajte ostatak. Zakačite na mesto sa puno sunca na kom možete lako doći do biljke. Ovo su bile instrukcije portala ruralsprout.

Pošto mi se to jako dopalo, a činilo mi se jednostavnim, rešila sam da probam, pa sam odmah u narednih nekoliko dana, nabavila rasad čerija, našla neku staru kantu i postupila po uputstvu.Sve su mačke naopačke, a i poneki čeri!  Kako to sve 'naopačke' uraditi, moja ideja bila je da stavim kantu na krajevima dva bloka, tako da je slobodan središnji deo kante, da bih između mogla da provučem sadnicu, koja bi tako stajala naopako, dok bi ja polako sipala zemlju u posudu. Koristila sam upravo plastičnu mrežu za komarce, jer mi je delovala kao čvršća i sigurnija opcija, koju sam izrezala i zalepila na dno kante.Imala sam malo problema oko provlačenja sadnice čerija kroz rasečenu mrežicu, pa sam je makazama proširila, što se ipak nije pokazalo kao najpametnije. Ali, to sam već nekako popravila. Takođe, umesto unutra, mrežicu sam zalepila spolja, jer se zbog vlažnosti zemlje traka kojom je mrežica bila zalepljena unutar kante brzo odlepljivala.Za zemlju, koristila sam plasteničku, odnosno fino izfreziranu - rastresitu, sa već dodatim stajskim đubrivom. Nema potrebe puniti kantu zemljom do kraja, pa čak ni do pola, jer treba imati na umu da voda kojom zalivate treba da dođe do biljke, koja je u ovom slučaju, 'na kraju puta'. Takođe, korov koji bude rastao, možete vrlo lako iščupati i posle izvesnog vremena, više neće ni rasti.Prvo sam kantu sa čerijem zakačila za konstrukciju u plasteniku, da bi se bolje primilo, zbog toplote i ne velikih oscilacija u temperaturama. Moram da priznam da je paradajz u početku malo bolovao, pa je dobio tretman bordovskom čorbom i redovno zalivanje.

Kad se lepo primio i sve više rastao, premestila sam ga na terasu i zakačila za gredu krova. Nastavio je da napreduje, a sama stabljika i sve grane zapravo su rasle ka gore, tražeći svetlost. Međutim, kako u mom kraju duvaju jaki vetrovi, u jednom trenutku, jedan jači je slomio glavnu granu, ali nisam očajavala, već sam je podigla i zalepila običnom trakom koju koriste moleri za kantu i paradajz je nastavio da plodonosi bez bolovanja. Ubrzo sam imala nekoliko crvenih plodova. Zaperaka, mnogo i nema, pa ovo nije veliki posao oko njega. Tokom avgusta sam, zbog nekih radova na kući, bila prinuđena da ga premestim i nisam imala gde da ga zakačim, osim, verovali ili ne, u sobu i to za šipku za zgibove koju je moj muž odvajkada ušrafio u plafon.Promenom ambijenta, moj naopaki čeri je počeo da buja vidno svaki dan. Ubrzo sam morala da ga dekaptiram, i dalje to radim jer izbija sa novim granama gde god može, a plodovi su se razvijali u velikom broju. Ovih dana planiram 'veliku' berbu.Dakle, moguće je čeri uzgajati naopačke! Važno je da obezbedite dobru smešu zemlje, da redovno zalivate i poučeni mojim iskustvom, obezbedite pravi ambijent u kom će se dobro razvijati. To ne mora da bude soba, ali je važno da ga stavite na neko skrovitije mesto, zaštićeno od vetra, ali i od jakog i direktnog sunca i naravno, pazite da vam ptice 'ne ukradu' prve stlatke plodove.

Izvor:https://www.agroklub.rs/agro-hobi/uzgajajte-ceri-naopacke-moguce-je/62706/

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31