Ilustracija: Počinje sezona berbe jabuka Ilustracija: Počinje sezona berbe jabuka

Šta se bere, a šta sadi u septembru? Истакнут

Аутор  sep 03, 2020

Zakoračili smo u septembar, u kom nestaju i letnje vrućine, a nadamo se da će prijatne temperature omogućiti brojne radove u bašti. Stoga valja zasukati rukave jer nas čeka puno posla. Došlo je vreme berbe, skladištenja i pripreme zimnice, a ovo je mesec u kom se seju i sade neke vrste povrća.Međutim, pre setve novih vrsta treba pobrati ono što je u bašti još ostalo i pripremiti zimnicu koja će nas okrepiti tokom hladnih meseci. Tako na red za vađenje dolazi krompir, šargarepa i peršun koje treba dobro očistiti, prosušiti i odvojiti one trule, oštećene pa lošijeg kvaliteta sa mogućim simptomima bolesti.

Traje intenzivna berba paradajza od kojih se priprema sos i druga zimnica, kao i paprike i patlidžani za ajvar, pa i krastavci koji se kisele. Takođe, možemo brati i blitvu, celer, cveklu, praziluk, kupus i slično. Bundeve i tikve, ostavljaju se da potpuno sazru kako bi se jednom ubrane što duže održale tokom zime. Ako želimo da produžimo vreme berbe nekih povrtnih kultura možemo da ih prekrijemo agrotekstilom ili da formiramo male plastenike.Što se tiče berbe voća sazrevaju jesenje sorte jabuke, kruške, zatim lešnici, orasi. Voće je najbolje ubrati i čuvati u drvenim gajbicama i sličnim sanducima na tamnom i hladnom mestu.Od njega možemo pripremiti i razne pekmeze, džemove, kompote, sirupe i slično.Za neke vrste povrća opet je vreme za setvu. Tako u bašte dolaze kulture koje se beru u kasnu jesen, ali i tokom zime i iduće proleće. Na gredice se u septembru seju matovilac, salata, blitva, a sade se crni i beli luk.Na jesen se ponovno mogu posejati i rotkvice, crna rotkva, rukola i spanać jer oni tokom leta ne podnose vrućine i brzo 'odu' u seme.Septembar je mesec šarenila jer mnogo cveće nakon letnih žega i vrućina raskošno cveta. Ali, nažalost ne zadugo jer će ih niske temperature i mraz pokolebati.

Što se tiče ukrasnog dela bašte ima dosta posla. Sakupite semenke cveća koje želite da sačuvate, osim toga, možete prikupiti i seme povrća, lekovitog i začinskog bilja. Vodite računa o tome da je seme prenosilac bolesti pa ga uzmite samo sa zdravih biljaka.Cvetove i dalje treba održavati, uklanjati precvetale pogotovo višegodišnjih biljaka, naročito ruža jer stvaranje plodova i semenki nepotrebno iscrpljuje biljku.Letno cveće će cvetati i biti lepo sve do pojave prvih mrazeva, zato ga prihranjujte, jer što je ono duže posađeno, to će više hraniva potrošiti. Ipak, to nemojte da činite sa ukrasnim drvećem, živicom, ružama jer bi mogli da puste mlade izbojke koje bi mraz mogao da uništi.

Do sredine oktobra letno cveće treba počupati i prekopati vrt pa ga pripremiti za sadnju novog cveća u jesen ili na proleće. Ako vam mraz uništi letnje cveće, na njegovo mesto možete da posadite, na primer, ljubičice ili spomenak.Krajem septembra možete da posadite i vazdazeleno drveće i grmlje, a vreme je i za sadnju lukovičastog i krtolastog cveća koje je otporno na hladnoću poput visibaka, zumbula i narcisa. Takođe, mogu se razmnožavati i presađivati mnoge trajnice i jagode, ali i ruže i grmovi poput kupina i malina.Posude u kojima je bilo cveće treba isprazniti, očistiti i sterilizovati kako bi bile spremne za jesenju ili prolećnu sadnju. Možete ih odmah i iskoristiti tako da u njih posejete začinske biljke koje ćete imati u kući i koristiti preko zime za pripremu jela i čajeva.

Izvor:https://www.agroklub.rs/agro-hobi/radovi-u-septembru-berba-skladistenje-priprema-zimnice-a-ceka-nas-i-setva/62699/

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30