Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina

Sve prednosti reforme komasacije Истакнут

Аутор  jun 20, 2020

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je usvojen Pravilnik o sadržini tehničke dokumentacije za izvođenje geodetsko-tehničkih radova u komasaciji, kojim su uvedene precizni mehanizmi kontrole tog postupka. Ovaj pravilnik predstavlja deo reformi koje imaju za cilj da urede postupak komasacije, odnosno
reformi koje Uprava za poljoprivredno zemljište i RGZ, uz podršku Ministarstva poljoprivrede sprovode kako bi se u normativnom smislu uredili svi aspekti komasacije i na taj način prevazišli višedecenijski problemi proistekli usled neuređenosti ovog postupka, navedeno je u saopštenju.
Podseća se da je sadržaj tehničke dokumentacije u postupku komasacije do sada bio uređen pravilnikom iz 2011. godine, koji je samo na „opšti način“ definisao sadržaj tehničke dokumentacije u svim oblastima u kojim je Zakonom o državnom premeru i katastru predviđena izrada glavnog projekta. Ukazano je da je dosadašnja praksa izrade tehničke dokumentacije ostavljala prostor za različita slobodna tumačenja i moguće zloupotrebe, novi pravilnik će prvi put jasno definisati sadržaj tehničke dokumentacije u komasaciji i stručnu kontrolu koja osigurava pozitivne efekte komasacije. Sad je propisano da se u fazi planiranja komasacije mora uključiti javnost, odnosno moraju se prikupiti informacije o konkretnim potrebama građana i privrede, što do sada nije
bio imperativ. Transparentnost postupka i uključivanje javnosti osigurava da komasacije zaista imaju svoju svrhu – ukrupnjavanje zemljišta i poboljšanje prirodnih i ekoloških uslova na zemljištu, ali i zadovoljavanje potreba građana i privrede, smatraju u RGZ. Kako su naveli, dosadašnje sprovođenje komasacija bez jasno opravdanih razloga, sa nejasnim ciljevima, a na štetu građana i države, sada je praktično onemogućeno, jer su mehanizmi kontrole postupka precizno utvrđeni i pružaju veći stepen sigurnosti i pouzdanosti građanima i privredni. Očekuju se da će ovakav način sprovođenja komasacije pojačati poverenje u postupak. Ojačan je i mehanizam kontrole trošenja sredstava, jer je smanjena mogućnost namernog nametanja skupih tehničkih projektnih rešenja za izvođenje radova, zbog kojih su se u najvećem broju slučajeva produžavali postupci i zahtevala dodatna finansijska sredstva aneksiranjem
postojećih ugovora.
Značajna novina je i to što će na izradi tehničke dokumentacije učestvovati projektanti geodetske i poljoprivredne struke, kao i prostorni planer ili urbanista.
Iz RGZ-a su naveli da će se normativno uređenje komasacije nastaviti, odnosno da se radi na izradi akata koji će urediti geodetsko-tehničke normative, metode i način rada u oblasti uređenja zemljišta komasacijom, kao i stručni nadzor nad geodetsko-tehničkim radovima. Na taj način će prvi put celokupan proces komasacije, od izrade programa, preko izrade tehničke dokumentacije do izvođenja radova i stručnog nadzora biti zaokružen.
Dodaje se i da zbog toga praktično neće biti prostora za zloupotrebu, neplanirano i nenamensko trošenje sredstava, produživanje trajanja postupaka komasacije i nezadovoljstvo građana i privrede sprovedenim merama.
Odredbama novog pravilnika, ali i drugih podzakonskih akata obuhvaćenih najavljenom reformom komasacije, biće osigurano ostvarivanje benefita budućih komasacija koji obuhvataju: ukrupnjene posede, izgrađenu infrastrukturu, stvorene uslove za sprovođenje agrotehničkih mera i povećanje poljoprivredne proizvodnje, navedeno je u saopštenju. Kako je istaknuto, biće osigurano i povećanje bezbednosti, stvaranje uslova za izgradnju kulturnih, obrazovnih, sportskih i drugih sadržaja, stvaranje uslova za specijalizaciju ili diversifikaciju privrede u zavisnosti od uslova na lokalnom nivou, a time i ekonomski
rast.Poljoprivrednici, zadruge i gazdinstva u Srbiji, više neće moći da prodaju robu preko agencije ili firmi koje su se bavile posredovanjem u trgovini žitarica. To propisuje novi Zakon o robnim berzama koji je stupio na snagu. Od sada ni jedna ustanova koja nije registrovana kao berza, ne može da se bavi takvim poslovanjem. Poljoprivrednici će, takođe, moći da budu ravnopravni učesnici u trgovini, a ne samo velike kompanije, kao do sada, kaže za Novosti, Miloš Janjić direktor Produktne berze u Novom Sadu.
Zabeleženo je da je u junu došlo do pada cena kukuruza i pšenice, a cena sojinog zrna zabeležila je blagi rast. Najviše se trgovalo kukuruzom uz cenovni raspon bio je od 15,6 do 16,1 dinara po kilogramu bez PDV-a. Pšenica nuđena po 17,8 dinara po kilogramu bez PDV-a nije naišla na tražnju za razliku od pšenice iz ovogodišnjeg roda za koju je tražnja postojala na ceni od 145 do 148 evra po toni. Tražnja uljane repice ovogodišnjeg roda bila je od 323 do 330 evra po toni, a sojino zrno je prometovano po jedinstvenoj ceni od 42 dinara za kilogram bez PDV-a, što je rast od 0,72 posto u odnosu na prethodni period. Istovremeno suncokretovom sačmom sa 33 procenta proteina se trgovalo po ceni od 26,8 dinara za kilogram bez PDV-a.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30