Ilustracija: Na njivu uz ličnu kartu i dokaz o vlasništvu njive u RS Ilustracija: Na njivu uz ličnu kartu i dokaz o vlasništvu njive u RS

Rešen problem sremskih paora Истакнут

Аутор  apr 30, 2020

Poljoprivrednici, vlasnici njiva koje se delom nalaze na teritoriji Republike Srpske, moći će radi obrađivanja zemlje, tokom vanrednog stanja, da prelaze granični prelaz Pavlovića most, uz lična dokumenta i dokaz o vlasništvu, potvrđeno je danas Tanjugu u ministarstvu poljoprivrede.
Kako je rečeno, poljoprivrednicima će ta dva dokumenta biti dovoljna da nesmetano, tokom vanrednog stanja, rade na svojim njivama, a to je, kažu, dogovoreno između Republike Srbije i Republike Srpske.Državljani koji ulaze ili izlaze radi obavljanja radova na zemljištu, čiji su oni vlasnici, odnosno posednici, dužni su da prilikom izlaska ili ulaska nadležnom inspektoru na teritoriji Republike Srpske, pored identifikacionog dokumenta, predoče dokaz da su vlasnici, odnosno posednici poljoprivrednog zemljišta koje je razlog za dolazak, precizirali su u ministarstvu poljoprivrede.

Još navode da ovim poljoprivrednicima, koji će na ovaj način, zbog rada na poljoprivrednom zemljištu, prelaziti granični prelaz Pavlovića most, neće biti izricana mera obaveznog karantina, što je inače pravilo, kada neko tokom vanrednog stanja pređe granicu.

U Badovincima, u Mačvi, ima oko 300 poljoprivrednika čije se njive nalaze delom i na teritoriji Republike Srpske, a što je ukupno oko 600 hektara.Ministarstvo sigurnosti BiH saopštilo je večeras da je pitanje granice u isključivoj nadležnosti Veća ministara BiH, koje odluke donosi na predlog ovlašćenog predlagača, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH.

Saopštenje je usledilo nakon što je danas Štab za vanredne situacije RS doneo odluku da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom delu uz reku Drinu, koji imaju poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji, od sutra moći da prelaze granicu da bi mogli da obavljaju poljoprivredne radove.

Kako prenosi klix.ba, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić dao je uputstvo Graničnoj policiji BiH da radi u skladu sa Zakonom i da ne izvršava naloge Štaba za vanredne situacije RS.

U saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH navedeno je da će zahtev iz Republike Srpske, ako dođe zvaničnim putem u Ministarstvo sigurnosti BiH, biti razmotren i, po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Veću ministara BiH.

"Istovremeno, Vlada Republike Srbije o svojoj nameri treba da uputi notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH, koje će je, opet, proslediti Ministarstvu sigurnosti BiH na postupanje", navedeno je u saopštenju.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/uz-licna-dokumenta-i-dokaz-o-vlasnistu-paori-mogu-na-njivu-u-republiku-srpsku_1119518.html

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31