Jagoda tokom mraza Jagoda tokom mraza Goran Đaković

Da li je mraz i koliko uticao na biljke, može li se sada znati? Истакнут

Аутор  mar 25, 2020

Nakon perioda visokih dnevnih temperatura, jutarnji mraz mogao bi da nanese štete zasadima kajsije i breskve, kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Nišu. Ipak, dobro je što je sneg pao jer će on zaštititi voćke od izmrzavanja.

U zasadima gde je kajsija bila dosta iscvetala nakon većih jutarnjih mrazeva mogu se očekivati štete, kažu iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Nišu. Ipak, situacija zavisi od kraja do kraja i od toga koliko se temperatura u pojedinim delovima Nišavskog okruga spuštala ispod nule. Temperature do minus pet stepeni neće naneti velike štete, a dobro je i to što je pao sneg koji štiti voćke od izmrzavanja. Stručnjaci očekuju da ipak neće biti većih problema u voćarskim zasadima, posebno kod kasnijih sorti voćaka čiju će vegetaciju niske temperature i sneg samo usporiti. Dodatni problem voćarima je i ograničenje kretanja zbog aktuelnog vanrednog stanja i policijskog časa, pa će možda neke agrarne tehničke mere u ovom periodu izostati. Stručnjaci ipak smatraju da hladnije vreme i promenljive vremenske prilike neće naneti velike štete voćarskim zasadima prenela je TV Belleamie.

Sneg koji je tokom noći napadao neće naneti veće štete usevima, ali bi mogao da naškodi voću koje je već počelo da cveta, kaže direktor Udruženja žita Srbije, Vukosav Saković. On je TANJUG-u rekao da neće biti štete za ratare, odnosno ozime useva uljanu repicu i pšenicu, ali bi svakako bilo bolje da nema vlage. Pšenica će proći bez ozbiljnijih posledica, a uljanoj repici više smeta mraz prethodnih dana, nego ovaj sneg koji je pao, kaže Saković i dodaje da ipak ovo nije prva godina da je u martu pao sneg. Ističe da će ovaj sneg pomoći da zemlja nadoknadi nedostatak zimske vlage i da neće predstavljati opasnost za prolećnu setvu jer je ona već u pripremi. Šteta za ratarstvo neće biti velike, ali u voćarstvu je malo složenija situacija, kaže Saković i dodaje da bi sneg mogao da naškodi voćkama poput kajsije koja je bila u cvetanju.

Zakupio voćnjak i ostao bez dobrog dela roda

Međutim kako javlja RTS Marko Grče iz Kleka ubraja se među najveće proizvođače kajsija, pored mraza koji je uništio ovogodišnji rod problem mu pričinjava i činjenica da je plantaža u zakupu.

"Na ovom voćnjaku zasađeno je oko hiljadu stabala kajsije. Trpim duplu štetu iz razloga jer je ovaj voćnjak u zakupu gde svake godine u arendi dajem 3.000 evra zakupa. Po nekim procenama, juče i danas izmrzlo je više od sedamdeset posto, a na nekim stablima i devedeset posto cveta, tako da ne znam kako ću taj potencijalni prinos koji je smanjen uspeti da sve troškove koje prate zaštitu, rad radnika i uspeti da platim samo arendu, a kamoli šta drugo", navodi Marko Grče iz Kleka kod Zrenjanina.

Samo na području pet opština Srednjeg Banata pod voćnjacima se nalazi oko 2.000 hektara.

"U regionu Srednjeg Banata ima oko 200 do 250 hektara pod kajsijom, poslednjih dana je zabeležena temperatura od minus tri do minus šest. Možemo očekivati određeni procenat izmrzavanja koji će se kretati negde od 40 do 70 procenata minimalno za naš region ovde", objašnjava Milinko Sinđić PSS Zrenjanin.

Pod plantažama voća u Vojvodini nalazi se negde oko 25.000 do 30.000 hektara, najzastupljenije su višnje, jabuke, pa i ostalo voće.

 

Последњи пут измењено sreda, 25 mart 2020 09:00

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30