Uspešna proizvodnja kala i u Srbiji Danijel

Uspešna proizvodnja kala i u Srbiji Истакнут

Аутор  apr 14, 2016

Kala ili Zantedeschia Aethiopica pripada porodici Araceae, kojima pripadaju i filadendroni, antrijumi, difenbahije, kaladijumi...

Osnovna karakteristika ove porodice je da imaju cvetove koji i nisu pravi cvetovi, sastavljeni su od krupnog modifikovnog lista (spatha), zelene, bele ili neke druge pastelne boje.

U unutrašnjosti spate nalazi se pravi cvet, složena cvast sa odvojenim muškim i ženskim cvetovima. Cvast je klas, a nazivamo ga spadix. Na gornjem delu spadodža smešteni su muški cvetovi koji proizvode polen, dok se pri dnu nalaze ženski cvetovi, prepoznatljivi po bistroj lepljivoj tečnosti koja prekriva tučak a služi za hvatanje polenovih zrna. Boja spadixa varira od vrste do vrste, ali je najčešće žut ili zelen.

Ovakva građa cveta, daje kalama dugu trajnost kao rezani cvet. Kod nekih varijeteta zapaženo je  da  menjaju boju nakon rezanja, naročito ako su noćne temperature niske.

Z. Aetopica razmnožava se deljenjem rizoma, dok se kod Z. Ellottiana za razmnožavanje koriste gomolji, a za njihovo uspešno gajenje potreban je staklenik.

Z.Aetopica se gaji na blago uzdignutim lejama. Njihovo korenje ima pojačane zahteve za kiseonikom, a sadi sa 10 biljaka po m2. Možete očekivati oko 10 do 20 cvetova po odrasloj biljci.

Zantedeschia Aethiopica je biljka koja ne voli mnogo svetla i tokom letnjih meseci, i kada je temperatura preko 22°C zahteva 25-50 % zasene. Leti će biti potrebna zasena krečenjem prozora staklenika.

Priprema zemljišta

Kala je perenska biljka (trajnica), što podrazumeva da se na zemljištu zadržava više godina, zato je neophodno korove potpuno suzbiti i početi proizvodnju na čistom zemljištu. Korov se suzbija pre obrade zemljišta a uobičajna su dva načina:

•             Tertiranje zemljišta vodenom parom i tako uništiti najveći deo korena korova i svo seme korova.

•             Korišćenje herbicida pre obrade zemljišta, može se koristiti mešavina glifosfata, MCPA, MCPP i 2-4D Amina. Tretiraju se listovi biljaka. Nakon 3-6 nedelja tretman se ponavlja, u zavisnosti od klimata. Nakon 3-6 nedelja možete pristupiti obradi zemljišta, korenov sistem korova biće u potpunosti uništen ali ne i seme.

Sadnja

Biljke sadimo u dva reda po jednoj leji. Razmak između redova je 30 cm, a razmak između biljaka u redu je 15 cm, upravo ovakvom sadnjom dobija se 10 biljaka po m2 . karakteristika ovakve sadnje je brzo sklapanje redova i pokrivanje posađene površine. To pomaže očuvanju vlage, zemljište se ne pregreva a korovi nikli iz semena stradaju, a uz sve to dobijamo i visoku produkciju cvetova.

 

Priprema supstrata

Kala voli suvo zemljište sa visokim sadržajem kiseonika. Ako je previše zbijeno ili prevlažno sasvim sigurno će se pojaviti problemi u proizvodnji. Najveće teškoće ovde može izazvati Erwinia carotovora kojoj pogoduju ovakvi uslovi.

Zemljište možemo održavati umereno suvim, ako prilikom njegove pripreme pre sadnje ne uništimo zemljišnu kapilarnost preterano dubokom obradom. Biće dovoljno da za sadnju pripremmimo samo površinski deo zemljišta, oko 15-20 cm. Svakako moramo biti sigurni da se zemljište prirodno dobro drenira, što znači da će odgovarati lakša zemlja bez primesa gline.

Nakon obrade zemljišta na površini formiramo leje, koje moraju biti izdignute najmanje 30 cm u odnosu na razmake između njih. Na taj način se stvara sistem malih kanala koji održavaju korenov sistem u umereno suvim uslovima, a sa dovoljnom količinom kiseonika.

Последњи пут измењено četvrtak, 14 april 2016 11:57

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30