Anđeoska trubica uspeva u svakoj bašti a cvetovi su im i previše atraktivni! Saznajte zbog čega Danijel

Anđeoska trubica uspeva u svakoj bašti a cvetovi su im i previše atraktivni! Saznajte zbog čega Истакнут

Аутор  apr 13, 2016

Anđeoska trubica je neobična cvetnica poreklom iz Kolumbije, Čilea i sa Anda. Indijanci su je smatrali božjom biljkom. Ovo je drvenasta, višegodišnja biljka. Atraktivnom je čine veliki trubasti cvetovi koji mogu da izrastu i do 20 centimetara. Cvetovi se pojavljuju u pozno proleće i tokom leta u prelepim bojama – ljubičastoj, beloj, žutoj ili narandžastoj, i uveče opojno mirišu. Katrakteristika ovih cvetova je što su okrenuti na dole. U zavisnosti od vrste, biljka u prirodi može da dostigne visinu od dva do deset metara, dok u saksijama  obično naraste i do dva metra.

Za bogato cvetanje trubice  traže sunčani položaj, jednom sedmično prihranu, a od početka vegetacije pa do oktobra i povremeno prskanje lišća za vreme toplijih dana. Tokom leta biljku treba obilno zalivati dva puta nedeljno, ali treba voditi računa da zemlja ne bude preterano vlažna. Ukoliko je temperatura iznad 18 stepeni biljku treba obavezno orošavati.  Uspeva u svakoj bogatijoj baštenskoj zemlji, a ako se uzgaja u saksiji, zemljištu obavezno dodati malo peska radi prozračnosti korena i drenaže, jer ne podnosi stalnu vlagu. Presađivanje se vrši u proleće. Biljka će bolje uspevati ako se posadi direktno u bašti. Nakon poslednjih očekivanih mrazeva izvaditi je zajedno s grumenom zemlje i presaditi je pre zimskog odmora.

Anđeoske trubice cvatu na vršnim delovima grana kada se osnovna grana razgrana u obliku slova Y. U tom delu biljka se i orezuje. Mladi izbojci iznad Y i oni koji niču iz zemlje, stariji delovi grana, ne bi se smeli dirati, osim ako stradaju zimi. Orezuje se u jesen pre pripreme za prezimljavanje radi obnavljanja biljke, ali i kako bi se izbeglo širenje gljivičnih bolesti. Ukoliko prezimljava u tamnom prostoru potrebno je odseći i sve preostale listove.

Vrste:

Brugmansia  suaveolens - bele ili roze boje

B. arborea - 12 do 17 centimetara, veliki beli ili krem cvetovi, vrlo mirisni

B. aurea - naraste do 10 metara,  žuti cvetovi, jak miris

B. sanguinea - sa cevastim izduženim cvetovima, narandžaste boje

B. versicolor - uglavnom bele boje, cvetovi kasnije dobiju boju breskve ili roze tonove, vrlo jak miris

B. vulcanicola – vrlo je retka, ružičaste boje, sa ljubičastim tonovima i sa zavrnutim rubovima venčića prema gore ili ispunjenim  cvetovima, bele ili žute boje, zavisi od vrste hibrida.

 

Последњи пут измењено sreda, 13 april 2016 09:17

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31