Ilustracija: zimocvet, preuzeto sa www.vivaiopistoia.it Ilustracija: zimocvet, preuzeto sa www.vivaiopistoia.it Milica Lukić

Da li znate da se od ove biljke prave poznati parfemi? Истакнут

Аутор  nov 17, 2017

Dekorativni žbun, čiji se mirisni cvetovi, koji izgledom podsećaju na mimozu, pojavljuju upravo u najhladnijem periodu godine, od novembra do marta meseca. Ova divna zimska cvetnica poreklom je iz Kine, a njeni žuti dugotrajni cvetići opstaju na polarnim temperaturama i do -30 °C.

Zimocvet, šarmantni žbun, može da bude zimzelen ili listopadni, a neugledno lišće pojavljuje se tek u maju, zajedno sa plodovima koji izgledaju kao flašica prepuna semenja. Tokom proleća i leta, zimocvet je prekriven zelenim lišćem. 

Uberite grančicu ove biljke i unesite u sobu: na toploti će miris biti još bogatiji, a cvetovi će opstati u vazi sa vodom bar desetak dana. Miris ove biljke je sličan aromi vanile.

Ovaj šarmantni žbun može da bude zimzelen ili listopadni, a neugledno lišće pojavljuje se tek u maju, zajedno sa plodovima koji izgledaju kao flašica prepuna semenja. Tokom proleća i leta, zimocvet je prekriven zelenim lišćem. 

Specifična aroma zimocveta poslužila je kao inspiracija velikom broju modnih dizajnera čiji parfemi sadrže ovu mirisnu notu. Tako su nastali Black Violet i lale YS-Uzaka, koji su postali veliki hit među ljubiteljima jačih mirisa. 

Zimocvet počinje da sveta krajem novembra i početkom decembra meseca, a žuti zvončići opstaju na granama do februara i marta. Sve vreme šire lep miris, pravi dašak proleća kada mu vreme nije!

Prve dve godine nakon sadnje vrlo je osetljiv, ali kada pusti korenje i adaptira se, izrasta u raskošan žbun koji dostiže visinu i do tri metra. Neophodno mu je zaštićeno mesto, koje i zimi ima dovoljno sunca, i dobro nađubrena, vlažna i porozna zemlja. 

 

Najlepše vrste jesenjeg drveća

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/hortikultura/item/3157-najlepse-vrste-jesenjeg-drveca

 

 

Последњи пут измењено petak, 17 novembar 2017 07:35

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31