Ilustracija: cveće na pijaci u Bjeljini Ilustracija: cveće na pijaci u Bjeljini Milica Lukić

Mali trikovi za lepše cveće Истакнут

Аутор  avg 01, 2017

Ljiljane treba saditi dovoljno razmaknute, kako ne bi jedan drugom pravili senku, da bi svaka pojedinačna biljka rasla i razvijala se. Puževi napadaju list ljiljana, ostavljajući za sobom sluzave tragove i izjedene listove. Puževi golaći dolaze po vlažnom vremenu, skrivajući se u cveću i lišću. Ukoliko ih ima malo, pokupite ih, ujutru ili uveče. Ako ih ima previše, mora da se upotrebi biološko sredstvo protiv puževa.

Kadifica je cvet, koji je jednostavan za gajenje, održavanje i razmnožavanje. I pored toga, što je veoma zahvalana biljka, koja ne zahteva posebnu negu, nije otporna na napade puževa. Treba ih uklanjati posebnim hemijskim sredstvima. Siva plesan se javlja u vidu sivkaste prevlake. Treba obratiti pažnju da biljke budu suve, uklanjati oštećenje delove, kako se zaraza ne bi širila.

Narcis cveta u rano proleće, pa nije podložan napadu različitih štetnih organizama. Zakržljali i povijeni cvetni pupoljci, koji se ne otvaraju, ukazuju na problem sa grinjama. Lukovice su mekane i imaju žute pege. Kako bi se rešili grinja, neophodno je držati lukovice dva sata u vodi na temperaturi od 44 stepena celzijusa. Na taj način će grinje biti uništene.

Ukrasna kopriva je biljka, koje je osetljiva na visoke temperature. Na listovima se pojavljuju opekotine u vidu belih ili zelenih tufni. Neophodno je navikavati biljku na sunce, držati je na svetlom, ali polusenovitom mestu. Siva plesan je zabeležena i kod ukrasne koprive. Neophodno je ukloniti zahvaćene delove i zalivati biljku pri osnovi, kako se ne bi kvasila po listovima.

Pupavica je cvet, koji je osetljiv na veliko strujanje vetra, pa je neophodno pronaći zaštićeno mesto. Siva plesan se širi po vlažnom vremenu i često je zastupljena na listu ove biljke. Potrebno je ukloniti oštećene delove biljke, redovno ih šišati i zalivati ujutru. Kao i kod većine cveća, puževi su veliki problem. Gusti zasadi su pravo sklonište za puževe, pa je poželjno biljke saditi sa većim razmacima.

Dan i noć je cvet koji ima minimalne potrebe, a iziskuju i vrlo malo nege. Dovoljno je uklanjati suve delove biljke i redovno zalivati. Infekcija virusom se manifestuje kroz požutele listove i zaustavljen rast biljke. Nije moguće direktno delovati na viruse. Biljke koje pokazuju virusne simptome, treba odmah ukloniti.

Baštenska petunija se javlja u različitim sortama i bojama, koje su zbog svog visećeg rasta pogodne za viseće korpe i balkonske žardinjere. Redovno se moraju uklanjati precvetali i uveli delovi biljke, naročito posle kiše. Povremeno ih treba orezati. Petunije su osetljive na viruse. Prenose se prilikom nege, dok je ređi slučaj preko lisnih vaši. Prilikom dobre nege, virusi se neće širiti. Potrebno je ukloniti zaražene delove biljke i izdvojiti je od ostalih biljaka. Sivu plesan koja se ispoljava kroz truljenje listova, neophodno je suzbiti hemijskim sredstvima.

Više o pomenutoj temi možete pročitati u novom izdanju Agrobiznis magazina za mesec jul. 

Последњи пут измењено utorak, 01 avgust 2017 06:12

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31