ukrasna kopriva ukrasna kopriva ceca

Gajenje ukrasne koprive Истакнут

Аутор  jan 11, 2016

U narodu je poznata kao ukrasna kopriva, a ime roda potiče od grčke reči koleos (ogrlica), a odnosi se na prašične konce koji grade omotač u obliku ogrlice oko tučka. Ovaj rod broji oko 60 vrsta i poreklom su iz tropskih oblasti Amerike i Indije. Ukrasna koprivica spada u grupu jednogodišnjih lisno-dekorativnih biljka. Najpoznatija  vrsta koja se gaji je Coleus blumeri. Poreklom je iz Indije, a u prirodnim uslovima može se naći kao višegodišnja zeljasta biljka. Karakteristična je po svojoj četvorougaonoj stabljici  i razgranatom stablu. Dostiže visinu do 50 cm. Listovi su široki i srcoliki, i veoma slični divljoj srodnici, krupno nazubljeni po obodu, kovrdžavi,  jednobojni ili višebojno išarani šarama raznih oblika i nijansi, što zavisi od velikog broja varijeteta. Intenzitet boja koprivice zavisi od položaja na kome se nalazi: što je više svetla, boje su intenzivnije. 

Koprivica cveta od proleća do leta, ali se cvetovi, zbog male dekorativnosti, skidaju dok su još u pupoljku. Sadi se na otvorenom, obično u prvom planu, ispred zelenih biljaka kako bi njen kolorit došao do punog izražaja. Odgovaraju joj polusenovita mesta. Koprivica se razmnožava i generativnim i vegetativnim putem (setvom semena i reznicama). Biljke koje se dobijaju iz semena manje su dekorativne, brzo cvetaju, razvijaju manji broj listova, pa se ova metoda slabije koristi. Veoma lako se razmnožava vegetativnim putem, vršnim reznicama. 

Reznice je moguće ožiljavati tokom cele godine, najbolje u jesen ili u rano proleće. Reznice se uzimaju sa vršnih delova čime se pospešuje razgranavanje matične biljke. Dužina reznice je 10 cm, sa nje se skida cvetni zametak kako ne bi crpeo mineralne materije, a lisna površina se smanjuje za trećinu kako bi se smanjila transpiracija i ubrzalo ožiljavanje. 

Zbog brzog rasta Coleusa, prihranjuje se samo jednom u petnaest dana. Za ožiljavanje reznica pogodna je temperatura od 20°C do 22°C, i optimalna vlažnost vazduha i supstrata. Supstrat treba da bude plodan i vlažan. Kada su uslovi u množari povoljni (odeljak u objektu za razmnožavanje), reznice ožile za deset dana, a potom se sade u male saksije koje stoje na policama u staklari do aprila, kada se presađuju na otvorenom. 

Veoma je popularna na našim prostorima i često se gaji i kao sobna i kao balkonska biljka. Kada se uzgaja na otvorenom, ova vrsta je jednogodišnja, ali ako prezimljava u toploj sobi, a da nije izložena direktnom izvoru toplote, može da ukrašava prostor više sezona. Kada se Coleus posadi na stalno mesto, zahteva obilnu vlagu, dovoljno toplote i svetlosti, kao i hranljivo zemljište. Najčešće se koristi za oblikovanje cvetnih leja, bordura, terasa, balkona. Jako je osetljiva na temperaturne oscilacije, pa je najbolje da se u septembru unese u zatvorenu prostoriju u kojoj temperatura neće padati ispod 10°C, niti rasti preko 20°C, jer u oba slučaja dolazi do opadanja listova. Ukoliko u toku zime dođe do potpunog opadanja listova, biljka nije skroz propala nemojte je bacati nego je na proleće orežite i izaći će nove grane i listovi.

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31