Riba Riba Olivera

Istraživanje : Šta se dešava na tržištu biomase? Истакнут

Аутор  feb 23, 2018

Bioekonomija obuhvata one delove privrede koji koriste obnovljive biološke resurse sa kopna i mora - kao što su usevi, šume, ribe, životinje i mikroorganizmi - za proizvodnju hrane, materijala i energije.

Bioekonomija zapošljava ukupno 18,5 miliona ljudi. Primarna proizvodnja biomase, uglavnom poljoprivreda plus šumarstvo i ribarstvo, stvara dosta zaposlenja (55%), ali nizak promet (20%). Podaci pokazuju jasne razlike između grupa država članica: npr. zemlje Istočne Evrope Poljska, Rumunija i Bugarska očigledno su jače u sektorima sa manjom dodatnom vrednošću ekonomije zasnovane na biološkoj strukturi koja generiše mnogo zapošljavanja. Za razliku od toga, zemlje zapadne i severne Evrope proizvode mnogo veći promet u poređenju sa zaposlenošću. Zemlje sa najvećim odnosom između prometa i zapošljavanja su Irska, Finska i Belgija.

Kao i u studiji 2016. godine, ovo ažuriranje naglašava doprinos često istaknutih industrija zasnovanih na biološkoj osnovi, kao što su hemikalije i plastične mase, farmaceutski proizvodi, papir i proizvodi od papira, industrije šumarstva, tekstilnog sektora, biogoriva i bioenergije za bioekonomiju. Ovaj sektor pokazuje znatan promet od skoro 700 milijardi € i 3,7 miliona zaposlenih u EU-28 u 2015. godini. Samo u hemijskoj industriji zasnovanoj na bio-proizvodima, promet je iznosio oko 30 milijardi €.

Podaci pokazuju ukupni blagi porast udela hemijske industrije u EU-28 zasnovanom na korišćenju bioloških sirovina od oko 6% u 2008. godini na 7% u 2015. Sirovi materijali koje koristi hemijska industrija su oko 50% organski (fosilni i bio-bazirani) i oko 50% neorganskih (minerali, metali).

Samo uzimajući u obzir organski deo, ukupna učešća na biološkom tržištu porasla je sa 12% u 2008. godini na 15% u 2015. Danska se ističe kao jedna država članica sa najvećim udelom u hemijskoj industriji u 2015. godini, što je uglavnom zbog visoke proizvodnje enzima. Latvija i Švedska prate prvenstveno zbog velikog obima proizvodnje uglja i visokog ulja.

Po prvi put, studija je takođe razmotrila doprinos različitih hemijskih proizvoda ukupnoj vrednosti i količini hemikalija zasnovanih na biološkoj osnovi. Studija pokazuje da dominirajuće supstance za industriju hrane ili pića dominiraju u smislu vrednosti zasnovane na biološkoj osnovi, dok životinjska ili biljna đubriva dominiraju u smislu obima proizvodnje.

Puni izveštaj "Evropska bioekonomija u brojkama 2008 - 2015" dostupan je besplatno i sadrži detaljne informacije, 18 stranica sa 11 slika i 2 tabele.

www.biconsortium.eu/librari/bioeconomi-figures 

www.bio-based.eu/markets

O Bio-baziranom industrijskom konzorcijumu

Bio-based Industries Consortium (BIC) je neprofitna organizacija sa sedištem u Briselu. Ona predstavlja privatni sektor u javno-privatnom partnerstvu (PPP) sa EU o bio-industrijama (BBI). Vredi 3,7 milijardi evra, partnerstvo mobiliše ulaganja u inovativne objekte i procese koji proizvode visokokvalitetne proizvode na bazi bio-proizvoda, kao i u biorefiniranju istraživačkih i demonstracionih projekata.

BIC je domaćin jedinstvenom mešovitom sektoru koji trenutno pokriva poljoprivredu, agro-hranu, šumarstvo, celulozu i papir, hemikalije, energetiku i druge proizvodne sektore. Sa preko 200 članova, uključujući velike kompanije, MSP, klastere malih i srednjih preduzeća, RTO, univerziteti, tehnološke platforme i udruženja širom Evrope, BIC okuplja autoritativne grupe među-sektorskih i multidisciplinarnih stručnjaka iz oblasti industrije zasnovanih na biološkoj osnovi.

http://biconsortium.eu

O nova-Institutu

nova-Institut je privatni i nezavisni institut, osnovan 1994. godine; nova nudi istraživanja i konsultacije sa fokusom na ekonomiju zasnovanu na bio-zasnovanoj tehnologiji i CO2-u u oblasti sirovine, tehno-ekonomske procene, tržišta, održivosti, diseminacije, B2B komunikacije i politike. Danas, nova-In Institut ima 30 zaposlenih i godišnji promet od preko 2,5 miliona €.

Последњи пут измењено petak, 23 februar 2018 12:29

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30