Ilustracija: Voće i povrće Ilustracija: Voće i povrće Milica Lukić

Nedimović: Nova proizvodnja za tržište Rusije Истакнут

Аутор  jun 27, 2017

Možemo polako da zaboravimo na Rusiju kako zlatno tržište za naše jabuke, jer oni sade svoje. Treba pokušati sa ranim porćem, kaže ministar poljoprivrede Nedimović.

Mere finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji će se menjati jer je povrtarstvo, posebno ono koje stiže rano u proleće i koje može da donese više pofita "nepravedno zapostavljeno", rekao je danas resorni ministar Branislav Nedimović.

On je na predstavljanju "Studije o trendovima, konkurentnosti i očekivanjima u poljoprivredi Srbije" rekao da je "zabluda da je Srbija žitnica i da može da hrani pola Evrope".

"Trebalo bi da budeo svesni da voćarstvo i povrtarstvo, posebno ranije sorte proizvođačima donose dobru zaradu", rekao je Nedimović.

Glavna tržišta Srbije su prema njegovim rečima tržišta zemalja jugoistočne Evrope, EU i Rusije.

"Rusija je zlatno tržište za srpske jabuke, ali neće biti još dugo jer Rusi sade jabuke i za nekoliko godina će svojom proizvodnjom zadovoljavati domaće potrebe, a mi ćemo morati da tražimo druga tržišta ili da sečemo te voćke" rekao je Nedimović.

Kako gajiti voće za izvoz "u 100 lekcija"

Dodao je da "država može da napravi izuzetak i u jednom trenutku da pomogne kada se oteža plasman nekih proizvoda kao sada maline ali da to nije dobro".

"Pomoć povećava očekivanja pa nesmotrene odluke države o jednokratnoj pomoći u jednom trenutku mogu da naprave ršum na tržištu. Umesto pomoći proizvođačima bi trebalo reći istinu da je tržište zasićeno tim voćem", rekao je Nedimović.

Dodao je da ga je iznenadila činjenica da su višnje najkonkurentnija srpska roba, do čega se došlo u "Studiji o trendovima, konkurentnosti i očekivanjima u poljoprivredi Srbije", koju je radila konsultanska kuća SEEDEV.

"Najveći problem pri utvrđivanju ekonomske politike je što nema istraživanja koje je rađeno u skorije vreme pa je u takvoj situaciji teško doneti program mera", rekao je Nedimović i dodao da i proizvođači višanja mogu s pravom da traže podršku države.

Ministarstvo poljoprivrede, kako je rekao, mora naći način da obezbedi izvoz junetine, a ne samo teletine.

Izvor: www.naslov.net

Последњи пут измењено utorak, 27 jun 2017 07:09

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31