Ministarka poljoprivrede prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković na otvaranju sajam u Valjevu Ministarka poljoprivrede prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković na otvaranju sajam u Valjevu Danijel

Kinezi na sajmu u Valjevu Истакнут

Аутор  apr 07, 2016

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković je danas 6. aprila 2016. godine u Valjevu, svečano otvorila trinaesti Sajam privrede zapadne Srbije „SPREG 2016”.

Tom prilikom ministar Bogosavljević Bošković istakla je važnost promocije domaće privrede i domaćih proizvoda na lokalnom tržištu, što je, po njenim rečima od neprocenjivog značaja, naročito za preduzetnike i mala preduzeća, koja se na ovakvim događajima pozicioniraju na lokalnom tržištu, istovremeno procenjujući svoj potencijal za plasman na nacionalnom, pa i međunarodnom tržištu.

Ističući značaj regiona Zapadne Srbije za poljoprivrednu proizvodnju, ministar je naglasila ogroman potencijal ovog kraja, pre svega u proizvodnji maline, koja iz ovog kraja odlazi na svetsko tržište i čini Srbiju prepoznatljivom. 

„Prošle godine Srbija je bila najveći proizvođač maline na svetu, a sigurna sam da je najveći deo te maline proizveden upravo u ovom kraju, što sve nas treba da čini ponosnim. To je možda i najbolji primer kako jedno lokalno tržište može da bude konkurentno u svetskim razmerama, ako na najbolji način iskoristi prednosti svog regiona i organizuje svoju proizvodnju“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da je tokom poslednjih desetak godina Ministarstvo poljoprivrede podržalo veliki broj lokalnih sajmova i sajamskih izložbi koje su vremenom izašle iz lokalnih okvira, dok su neke stekle i međunarodni karakter i izrazila uverenje da je ovaj sajam na dobrom putu da preraste u događaj koji će okupljati privrednike iz cele Srbije i na najbolji način promovisati domaću privredu.

Govoreći o unapređenju konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje, ministar je kazala da će usvajanje IPARD programa i uspostavljanje IPARD strukture omogućiti našim poljoprivrednicima korišćenje predpristupnih fondova Evropske unije, što bi trebalo značajno da doprinese unapređenju proizvodnje. Pored mera podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine sprovodi niz aktivnosti, projekata i programa, koji će doprineti poboljšanju uslova poslovanja i kreiranju boljeg poslovnog ambijenta u poljoprivrednom sektoru. 

Ministar Bogosavljević Bošković je, obraćajući se prisutnima na otvaranju sajma, rekla i da se u cilju poboljšanja položaja naših poljoprivrednih proizvođača i unapređenju njegove proizvodnje, realizuju brojne aktivnosti na jačanju sistema kvaliteta i bezbednosti hrane kroz uspostavljanje Nacionalne referentne laboratorije, ali i da se sprovode aktivnosti na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije u cilju blagovremenog prilagođavanja srpske poljoprivrede zahtevima Evropske unije. 

Ministar je nakon otvaranja Sajma obišla štandove brojnih izlagača, a među njima i štand Narodne Republike Kine i štand privrednika iz Bjeljine.

Tokom tri sajamska dana, od 6. do 8. aprila 2016.godine,  na najvećem sajmu u Zapadnoj Srbiji, predstaviće se 208 izlagača iz 75 mesta i gradova Srbije i Republike Srpske, dok će posetioci, biti u prilici da se upoznaju sa velikim brojem domaćih proizvoda iz poljoprivrede, industrije hrane i pića, metaloprerade i drugih grana privrede. 

Ministar Bogosavljević Bošković danas je nakon otvaranja Sajma u Valjevu, posetila i poljoprivredna gazdinstva u selu Brezovice, gde je sa domaćinima razgovarala o merama podrške Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

Последњи пут измењено četvrtak, 07 april 2016 07:08

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31