Delegacija iz Egipta tokom obilaska voćnjaka Delegacija iz Egipta tokom obilaska voćnjaka Goran Đaković

Otvara se mogućnost otkupa voća, žitarica i junadi za Egipat Истакнут

Аутор  feb 19, 2021

Delegacija iz Egipta najavljuje investicije u agro sektor Srbije Egipatska kompanija "Kairo tri A grupa" zainteresovana je da u Srbiji izgradi regionalni centar za otkup žitarica i voća, a kasnije i fabriku za preradu voća, rečeno je nakon današnjeg sastanka državnog sekretara Senada Mahmutovića i predsednika egipatske kompanije Ajmana El Gamila. Mahmutović je naglasio da je "Kairo tri A grupa" najveći proizvođač hrane u Egiptu, najveći uvoznik žitarica i proizvođač voća i povrća. "Danas smo razgovarali o konkretnim mogućostima saradnje, a za nas je veoma važno da su oni najveći uvoznici kukuruza, dok smo mi jedna od država koja ima najveće količine te žitarice za izvoz. Izrazili su i zainteresovanost da u Srbiji izgrade regionalni centar sa hladnjačom za otkup voća iz Srbije i okolnih zemalja radi izvoza u Egipat. U sledećoj fazi bi se tu izgradila i fabrika za preradu voća i pravljenja koncentrata koji bi služili za različite proizvode, sokove i drugo", najavio je Mahmutović.

Sastanak delegacija u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 

"Procene su da će ove godine Srbija imati osim 4,2 miliona tona kukuruza za sopstvene potrebe i preko 3,8 miliona tona za izvoz, a godišnji uvoz ``Kairo tri A grupe`` za potrebe Egipta je 3,5 miliona tona ove žitarice, dakle gotovo celokupna naša kolicicna za izvoz.
Dodao je da je egipatskla kompanija zainteresovana i za voće iz Srbije, pre svega jabuke i jagodasto voće.

"Mi smo velika firma koja se bavi proizvodnjom stočne hrane i hrane za ljude, i mislimo da je ovde jako dobra prilika za ulaganja, naročito u poslu sa otkupom poljopivrednih proizvoda, ali i izgradnje fabrike, jer postoje sirovine kojem su zaista veoma dobrog kvaliteta", rekao je predsednik "Kairo tri A grupe" Ajman el Gamil. Naglasio je zainteresovanost svoje kompanije za pravljenje različitih proizvoda od jagoda, bobičastog voća i jabuka, kao što su koncentrati za sokove, suvo voće i to u velikim količinama. On je dodao da "Kairo tri A grupa" ima i značajnu živinarsku proizvodnju od 60 miliona brojlera godišnje i dominantno učešće u toj oblasti na lokalnom tržištu. Zbog toga je jedna od tema razgovora bila i mogucnost izvoza mesa iz Srbije, pre svega goveđeg.
Nakon sastanka domaćini su goste iz Egipta odveli u obilazak voćarskih plantaža u Sremu i Mesne iindustrije "Srem Šid" u Šidu.

Izvor: TANJUG

Последњи пут измењено petak, 19 februar 2021 17:37

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31