Ministar Branislav Nedimović Ministar Branislav Nedimović Goran Đaković

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede o pčelarstvu, stočarstvu, isplati subvencija Истакнут

Аутор  jan 22, 2021

Srbija je prvi put izvezla med na tržište Italije, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da iz godine u godinu raste broj pčelara i košnica u Srbiji i da je zadovoljan i radom pčelara i kvalitetom meda. "Juče smo prvi put izvezli med na prostor Italije, iz naših pogona iz Srbije, to je naš med. Imali smo izvoz i na prostor Emirata i nekih drugih zemalja", rekao je ministar na TV Prva. Najavio je da će ovih dana biti isplaćene sve subvencije za pčelare. "Mislim da pčelari u poslednje četiri godine ne moraju da brinu o svojoj egzistenciji, jer je pčelarstvo uzdignuto na mnogo veći nivo nego što je to bilo ranije", rekao je ministar. Naveo je da se ranije pčelarstvo doživljavalo kao hobi, a da je sada isplativo time se baviti. "Pogon u Rači Kragujevačkoj koji je sufinansirala država, to je njihova fabrika, sami pčelari su se udružili i napravili fabriku", kaže Nedimović. U toku je, navodi, velika akcija uklanjanja falsifikovanog meda sa srpskog tržista i navodi incidentne situacije i pokušaje da se iz Ukrajine i Moldavije prošvercuje u Srbiju njihov med koji nije odgovarajućeg kvalitera ili je dobijen na veštački način. "Mi gledamo da to suzbijemo. Nije reč o medu, nego o veštackoj tvorevini koja liči na med", precizirao je Nedimović. Kaže da posebna akreditovana laboratorija na Hemijskom fakultetu može da otkriva da li je reč o prirodnom medu ili o vestačkom medu. "Spram toga preduzimamo odgovorajuće mere. U toku ovih dana je velika akcija gde pokušavamo da te falsifikatore meda uklonimo sa tržišta kako bi naši pčelari imali bolju prođu na tržištu", rekao je Nedimović. (TANJUG)

Ove godine očekuje početak plasmana svinjskog mesa iz Srbije i na tržiste EU, prvi put posle 30 godina

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se tokom ove godine očekuje početak plasmana svinjskog mesa iz Srbije i na tržiste EU, prvi put posle 30 godina. On je na TV Prva rekao da je Srbija uspešno zaustavila sirenje afričke kuge svinja koja je idetifikovana kod domaćih i divljih svinja na području Pirotskog i Borskog okruga. "I tu smo je zaustavili, uspeli smo da saniramo, danas nemamo velikih problema", rekao je ministar. Naveo je da su stvoreni uslovi i za izlazak goveđeg mesa i jaja iz Srbije na veća tržista. Ministar kaze da je u 2020. godini 70 odsto pala potrošnja goveđeg mesta, a 20 odsto pala je potrošnja svinjskog mesa, jer nisu radili hoteli i restorani, a da se nastoji da se otvore neka nova tržista za izvoz. Ministar kaže da se radi na 49 projekata za sisteme za navodnjavanje na prostoru Vojvodine i centralne Srbije. "Ovo je vreme ozbiljnih klimatskih promena. Suština je da imate što više vode jer to znači veći kvalitet proizvoda i prinos, a i veću zaradu", rekao je ministar. U razvoj sistema za navodnjavanje biće, kaže, uloženo oko 100 miliona dinara, ukljucujući i Frušku goru. Kaže da je Vlada Srbije juče donela odluku o upućivanju 600 miliona dinara na prostore lokalnih samouprava ugroženih od poplava. Najavio je da uskoro donošenje propisa koji se odnose na preradu voća, povrća i mesa, a u aprilu ili maju i propisa o regulisanju tržista poljoprivrednih proizvoda. Kaže da očekuje i rešavanje pitanja penzija za poljoprivrednike. Nedimović je rekao da je poljoprivredna proizvodnja u 2020. porasla pet odsto u odnosu na 2019. koja je bila rekordna. (TANJUG)

Gostovanje ministra Branislava Nedimovića, u celosti, dostupno je na Instagram i Facebook stranicama Ministarstva poljoprivrede, šumartstva i vodoprivrede 

https://www.facebook.com/poljoprivredasrb

Da bi pratili objave Ministarstva poljoprivrede, šumartstva i vodoprivrede putem plikacije VIBER kliknite na link: 

https://invite.viber.com/?g2=AQAhJlrhnlxNikzFUYAs974oPSgvG4CHraSy71Q10odlIM3%2FMusnxiIb%2FEzSopEt&lang=en 

 

Последњи пут измењено petak, 22 januar 2021 17:30

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31