Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina

Evropski ukus pirotskog kačkavalja Истакнут

Аутор  jan 05, 2021

U Mlekarskoj školi Dr Obren Pejić iz Pirota radi se i uči svakoga dana. Srednjoškolci s juga Srbije već generacijama u ovoj školi proizvode čuveni kačkavalj "krstaš", nadaleko poznati specijalitet. Kačkavalj se pravi od svežeg mleka sa Stare planine, po tradicionalnoj recepturi starih majstora iz tog kraja.

Osmislili su projekat "Evropski ukus pirotskog kačkavalja" i u aprilu naredne godine predstaviće ga kompanijama u Austriji.

U okviru Erazmus programa Evropske unije (EU) najbolji učenici obrazovnih profila prehrambeni tehničar, prerađivač mleka, pekar i mesar putovaće u Beč i obaviti stručnu praksu u austrijskim preduzećima po standardima važećim u EU.

Direktor škole Nenad Đorđević kaže je da je ovaj projekat "ključ za nova vrata, nove projekte i saradnju sa institucijama širom Evrope". Reč je o nastavku projekta koji je škola ranije realizovala sa kompanijama iz mesta Gabrovo, u susednoj Bugarskoj.

Evropska unija značajno je doprinela modernom opremanju laboratorija i radionica ove škole. Novi sterilizatori, inkubatori, zatim analizator vlage - deo su specijalizovane stručne opreme koju je škola dobila 2018. godine, u okviru EU projekta podrške srednjem stručnom obrazovanju. Isporučena je i ostala oprema: mlin sa kuglama, peščano kupatilo, trinokularni mikroskop i ostali delovi potrebni za podizanje kvaliteta praktične nastave na najviši nivo.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3131139/pirotski-kackavalj-iz-mlekarske-skole-bice-predstavljen-i-austrijancima

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31