Ilustracija: Produžen rok trajanja vina Ilustracija: Produžen rok trajanja vina

Vino se sve više pije iz kese Истакнут

Аутор  nov 30, 2020

Prema upravo objavljenim istraživanjima zabeležen je porast potražnje potrošača za Bag-in-Box vinima, odnosno vinima u specijalnim vrećama i kutijama.
Do novih podataka, koji su nastali i delimično zbog promene ponašanja potrošača usled pandemije Covid -19, došlo se nakon istraživanja koje je naručila kompanija Smurfit Kappa u saradnji sa Vine Intelligence.
Vino iz kese je privuklo 3,7 miliona novih potrošača u Francuskoj i Velikoj Britaniji tokom proteklih šest meseci. Istraživači su analizirali ponašanje kupaca vina u Francuskoj i Velikoj Britaniji tokom pandemije i došli do zaključka da su oni sve više prelazili na piće i zabavu kod kuće zbog ograničenja kretanja, samim tim više su konzumirali vina pa i ona iz ovih novih pakovanja. Francuska je najveće tržište za ovako upakovano vino, a Velika Britanija je trenutno jedno od najbržih po njegovoj potrošnji. Potrošači su primetili da je ovako vino lakše za upotrebu i čuvanje, ali i lakoću transporta i nižu cenu, koja je glavni motiv prilikom kupovine vina upakovanog na ovaj način.
Prednost ovakvog pakovanja je to da čuva vino do 6-8 nedelja nakon otvaranja u poređenju sa 2-3 dana u staklenim bocama. Vino upakovanog u kese kupuje
skoro 12 miliona potrošača u Francuskoj i 4 miliona potrošača u Velikoj Britaniji. Istraživanje otkriva potencijal rasta potrošača za neverovatnih za 27%.
Komentarišući nalaze istraživanja, Thierri Minaud, izvršni direktor kompanije Smurfit Kappa rekao je: „Budućnost je svetla za naša rešenja sa istraživanjem koje je utvrdilo da su 4,4 miliona potrošača potencijalni kupci proizvoda u narednih šest meseci“.
„Vino u kesi nudi brendovima održiviju, ekonomičniju i potrošačima prihvatljiviju ambalažu, rešenje koje ispunjava trenutna očekivanja potrošača, objašnjavajući njegov uspeh bez premca i njegove snažan rast tržišta“.
Istraživanje je pokazalo da su četiri od deset potencijalnih kupaca vina upakovanog u kesu i kutiju mlađe od 35 godina, i oni bi voleli da imaju mogućnost kupovine u manjim formatima proizvoda. Od najčešćih kupaca istraživaču su saznali da su im pakovanja od tri litra najpogodnija. Vino iz kese se zapravo pakuje u plastičnu kesu sa slavinom, a onda se kesa smešta u kartonsku kutiju. Prilikom istakanja vina u kesi se stvara podpritisak, tako da se kesa skuplja i iznad vina se ne javlja otpražnjen prostor, tako da je smanjen kontakt sa kiseonikom. Na ovaj način vino je dobro zaštićeno i smanjena je mogućnost da vino propada zbog uticaja kiseonika. Ovakvo vino se može duže čuvati. Pakovanje vina u kesi i kutiji je pogodno za proslave sa većim brojem ljudi, ali i za korišćenje u restoranima za točenje vina na čašu.
Imajući u vidu da ovakvo pakovanje ima povoljnije aspekte, sa aspekta ekologije i ekonomije može se reći da imaju pogodnosti. Međutim treba imati u vidu da konzumiranje alkohola u većim količinama nije dobro, i da to ukazuje na negativan trend kod potrošača, jer sve više piju vina u vreme pandemije, što potvrđuje bojazan stručnjaka da može doći do porasta alkoholizma tokom perioda zatvaranja gradova i država.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31