Ilustracija: Veće gazdinstvo veći i doprinosi Ilustracija: Veće gazdinstvo veći i doprinosi

Predlog za rešavanje problema i dugova poljoprivrednih penzija Истакнут

Аутор  nov 14, 2020

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je predlog Ministarstvu finansija za rešavanje problema poljoprivrednih penzija. Prema ovom predlogu poljoprivrednici koji imaju manje posede  uskoro bi mogli da dobiju i manje obaveze za plaćanje penzijskog osiguranja, dok bi gazde velikih poseda trebalo da izdvajaju veću sumu novca, pišu Novosti. Kada su u pitanju dugovanja poljoprivrednika na ime dugova PIO fondu, predlog je da se deo dugova otpiše, a deo plati na rate. O predlogu Ministarstva poljoprivrede svoje mišljenje daće i stručnjaci iz Ministarstva finansija, čime bi se konačno rešio višedecenijski problem poljoprivrednih penzija.

Za poljoprivrednike za koje se utvrdi da imaju nesrazmerno velika dugovanja i namete u odnosu na ekonomsku snagu gazdinstva, biće ponuđen otpis dugovanja, s tim da se plati glavnica duga koja predstavlja manje od polovine duga, jer su sve ostalo kamate. Poljoprivrednicima će biti ponuđeno nekoliko mogućnosti otplate bilo na rate ili kroz reprogram duga.

- Cilj je da se buduće obaveze prema PIO fondu određuju proporcionalno veličini  i ekonomskog snazi gazdinstva, pa neće biti isti nameti za one koji obrađuju hektar ili sto hektara zemlje – ističe izvor Novosti.

Država će propisati koja je minimalna cena koju će poljoprivrednici morati da uplaćuju u zavisnosti od veličine svog gazdinstva, pa će im srazmerno tome biti tolike i penzije.

- Ovo je problem koji već godinama čeka na rešavanje. Mora se uvažiti interes poljoprivrednika, ali i države. Nije normalno da vlasnik pet hektara zemlje i onaj koji ima 500 hektara plaćaju iste poreze i doprinose. Isto tako nije uredu da se doprinosi ne plaćaju, a da se sa druge strane očekuju stalne subvencije države – smatra Goran Đaković, poljoprivrednik i agro stručnjak.

- Na kraju svi hoće penzije, a niko neće da plati. Treba naći takvo rešenje i za ubuduće koje neće demotivisati i opterećivati poljoprivrednike, jer to treba da bude cenjeno i poštovano zanimanje – poručio je Đaković.  

Prosečna poljoprivredna penzija u Srbiji je oko 11.000 dinara, a procenjuje se da se za doprinose duguje oko dve milijarde evra.

Izvor: Novosti

Последњи пут измењено subota, 14 novembar 2020 12:38

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30