Одштампајте ову страницу
Ilustracija:Smanjena potrošnja mesa Ilustracija:Smanjena potrošnja mesa

Kako je korona uticala na tržište mesa Истакнут

Аутор  avg 11, 2020

Leto je period godine kada se manje troši meso, ali ove godine zbog pandemije korona virusa već se osećaju ozbiljne posledice na tržištu te namirnice u regionu, kaže za Tanjug sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, Nenad Budimović.

U prvih pet meseci ove godine proizvodnja junećeg mesa u Srbiji je povećana 11%, živinskog za 18%, dok je proizvodnja svinjskog mesa smanjena za 16% u odnosu na isti period lane.

Ceo region se, kaže, suočava sa smanjenom potražnjom i potrošnjom mesa, jer nema turizma u velikim gradovima, nema proslava, nisu došli predstavici dijaspore, ne rade studentske menze.

Napomenuo je da su proizvođači hrane, a posebno osnovnih životnih namirnica, kao što su meso, mleko i jaja, pokazali izuzetno visok nivo organizacije u proizvodnji i velikim naporima uspeli da obezbede normalno snabdevanje tržišta, bez nestašica.

- Sada se već osećaju ozbiljne posledice koje se ogledaju u smanjenoj potrošnji i povećanju zaliha - navodi Budimović.

U prvih pet meseci ove godine Srbija je izvezla 2.200 tona junećeg mesa u vrednosti oko 10 mil EUR, od toga u Tursku 1.300 tona, Kinu 320 tona, Italiju 150 tona i ostatak u CEFTA.

Budimović je naveo da je u istom periodu prošle godine Srbija izvezla 750 tona rashlađenog i zamrznutog junećeg mesa u vrednosti od 2,9 mil EUR.

Dodao je da je u prvih pet meseci ove godine izvezeno svega 210 tona svinjskog mesa vrednosti oko 300. 000 EUR, od toga oko 120 tona u Kinu, a ostalo u CEFTA. Kaže da je uvoz svinjskog mesa veliki, pa je zato manja proizvodnja.

Izvoz polutrajnih i trajnih proizvoda od mesa u istom periodu ove godine iznosio je 8. 800 tona, vrednosti oko 23 mil EUR.

Ove godine uvoza junećeg mesa nije bilo, sem male količine telećeg mesa, a uvozeno je 9. 200 tona svinjskog mesa vrednosti oko 26,6 mil EUR kao i polutrajnih i trajnih proizvoda oko 9. 000 tona vrednosti oko 23 mil EUR.

Budimović kaže da je ukupan uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa u prvih pet meseci 2020. oko 43% veći u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz za oko 41% manji.

Ukupna vrednost uvoza je oko 50 mil EUR, a uvoznici su uglavnom trgovinski lanci, dok je izvoz vredeo oko 23 mil EUR.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2973189/korona-izazvala-ozbiljne-posledice-na-trzistu-mesa