Ilustracija: Od slatkog i kompota zarada cele godine Ilustracija: Od slatkog i kompota zarada cele godine

Sjajna i isplativa ideja jednog studenta Истакнут

Аутор  jul 17, 2020

Miloš Radovanović iz sela Drenovac kod Šapca bavi se proizvodnjom trešanja na porodičnom gazdinstvu.

- Početak studija 2015. godine obeležilo je podizanje zasada trešnje jer sam poželeo da imam voćnjak u kome ću stečena znanja i primenjivati - počinje priču Miloš.

Uskoro svršeni student Poljoprivrednog fakulteta, na smeru voćarstvo i vinogradarstvo, danas kaže da je sve ove godine zasad prerastao u veliku ljubav i hobi.

Voćnjak se prostire na 65 ari, proizvodnja je ekstenzivna i obavlja se na tradicionalni način.

Usklađivanje studiranja i održavanje plantažnog uzgoja, koji traži konstantno prisustvo kako bi došao do zadovoljavajućih prinosa, bio je izazov i uz napore i odricanja, ovaj mladi proizvođač uspeo je sve da postigne.

- Godinama unazad prodavali smo celokupan rod. Pokušavao sam shodno svojim mogućnostima, ali bilo je teško parirati na tržištu konkurenciji kojoj je to primarno zanimanje. Prošle godine bio sam u situaciji da sam prodavao robu na veliko i video sam da neko mnogo više zarađuje, a nije se namučio kao ja - zaključuje Radovanović.

Tada je, kako kaže, krenuo sa istraživanjem tržišta i došao do podataka da su prerađevine od trešanja deficitarne. Tu je video svoju šansu i ove godine je celokupnu proizvodnju preradio u kompot i druge proizvode. Odluka da se kompletan rod preradi i upakovan ponudi kupcima, smanjila je pritisak da kompletan prinos mora da proda u kratkom vremenskom periodu.

- Prerađene trešnje mogu da stoje i da tokom cele godine ostvarujem dodatni prihod, a ne samo u sezoni punog roda - zadovoljno priča Radovanović.

Agrotehničke mere primenjuje uz pomoć meštana kada je to potrebno. Berbu i celokupnu preradu obavljaju u krugu porodice. Za preradu su zadužene Miloševa baka i majka, a sve pripremaju po tradiconalnoj recepturi sa puno ljubavi i posvećenosti. Sveže ubrane plodove trešanja uz dodatak šećera, limuna i vode, pripremaju i pakuju u tegle. Svi proizvodi su potpuno prirodni bez dodataka konzervansa. Dizajn sopstvenog brenda Trešnjevac napravio je uz pomoć kolege sa fakulteta, na šta je posebno ponosan.

Period sazrevanja trešanja je sukcesivan, postepeno dozrevaju, tako da domaćice nemaju problem da prerade prispelu količinu ploda. Može lepo da se raspodeli i bez velikog opterećenja prerađuje. Dobra strana ovakve proizvodnje je što ne mora da se skladišti.

Angažovanje oko nabavki tegla i dizajna je Milošev posao, a preporuka drugih proizvođača mu je pomogla da dođe do ambalaže u koju pakuje svoje proizvode.

Trešnje obiluju antioksidansom, antocijanom, vitaminima, mineralima, celulozom, pektinom i organskim kiselinama. Svoje blagotvorno dejstvo ispoljavaju uticajem na poboljšanje raspoloženja i podižući nivo energije. Doprinose boljem snu, dobre su za vid i kožu, a obiluju i vitaminom A. Prisustvo velike količine vlakana dovodi do poboljšanja varenja, smanjenju holesterola u krvi. Redovnim konzumiranjem mogu da poboljšaju funkcionisanje mozga, bez obzira na godine. Svakodnevno uživanje u trešnjama, dobro je i blagotvorno takođe i za srce. Voće koje svojim bogatim sastavom pruža mnogo hranljivih materija za funkcionisanje celokupnog organizma.

- Jako sam srećan i ponosan na činjenicu da je čitava priča - od proizvodnje, berbe, prerade do dizajna, zaokružena u krugu porodice i bliskih prijatelja. Kada se spoje ljubav, rad i poljoprivreda dobija se višestruka vrednost, kako materijalna tako i emotivna - ponosno priča Miloš.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2950301/prerada-tresanja-za-dodatni-prihod-student-vocarstva-trzistu-ponudio-svoj-brend-tresnjevac

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31