Do nedavno u školama se radilo ovako Do nedavno u školama se radilo ovako Goran Đaković

Da li je budućnost stigla vanredno? Истакнут

Аутор  mar 21, 2020

 

U cilju ostvarivanja prava učenika na obrazovanje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je operativni plan za nastavak rada škole u otežanim uslovima-kroz ostvarivanje obrazovno-vaspitanog rada učenjem na daljinu. Na taj način, nastava se odvija od 17.marta. kako je prenela koleginica Marija Trišić, novinarka TV Banat-a Sve vršačke srednje škole ovih dana izgledaju ovako: Prazni hodnici, učionice, dvorišta. Ipak, nastava se odvija redovno, i to – na daljinu. Sve odeljenske starešine kreirale su grupe odeljenja i predmetnih nastavnika na platformama Viber/WhatsApp ili drugim društvenim mrežama, radi direktne komunikacije predmetnih nastavnika i učenika i organizacije onlajn nastave. Srđan Kliska, direktor Poljoprivredne škole Vršac je ovom prilikom za TV Banat rekao: “Pošto Poljoprivredna škola ima 17 odeljenja, mi smo formirali 17 Viber grupa u vidu virtualnih učionica. I po rasporedu časova, isključivo pre podne od 8 do 14:05 se organizuje nastava za njih, odnosno onlajn nastava, gde se na svakih 45 minuta uključuje novi profesor na tu grupu i predaje gradivo. Mogu da Vam, kažem da smo planirali i učešće školskog pedagoga, odnosno psihologa i direktora koje smo ubacili u svaku grupu”.

Kliska je naglasio da predstavnici škole imaju uvid u svakom trenutku kako se odbija nastava. “Mogu da Vam kažem da u ovim okolnostima kakve su nas zadesile i u smislu da prosto nismo imali apsolutno vremena da se organizujemo, da to vrlo, vrlo dobro izgleda. Da to jeste neka nastava na daljinu. Da su to učenici vrlo dobro prihvatili. I da to za sada ide izuzetno dobro. Imamo primera čak i odličnih onlajn časova koji, ja mislim kada sve ovo prođe, ja ću ih i lično pohvaliti zaista vrlo, vrlo kreativnih nastavnika ima. zaključio je direktor Kliska.

Na sličan način, nastava je organizovana i u ostalim vršačkim školama, s tim što pojedini profesori za predmete kao što je npr. informatika, koriste i druge platforme, a srednjoškolci nastavu mogu da prate direktno i na nacionalnoj platformi za onlajn učenje Moja škola. Za osnovce, nastava je organizovana preko kanala RTS3, šest dana u nedelji, od 08h se emituju nastavne jedinice opšteobrazovnih predmeta, po rasporedu koji je dostupan preko sajta škole, ministarstva, kao i na www.rasporednastave.gov.rs. Za učenike od 1.do 7. razreda emituju se obrazovni sadržaji u blokovima od po dva časa dnevno, a za učenike 8. razreda po tri časa, od kojih su dva uvek srpski i matematika, a treći jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31